Preporučeno
StoryEditor

Okrugli stol o poreznoj reformi: Hrvatska već sad ima veći PDV u turizmu nego njeni konkurenti na Mediteranu

07. Studeni 2016.

 

Na Okruglom stolu o utjecaju porezne reforme na ugostiteljstvo Hrvatske, koji su organizirali Lider i Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), održanom u  Obrtničkoj komori u Zagrebu na kojem su sudjelovali Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore, Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske, Zlatko Puntijar, ugostitelj i hoteljer, Ivan Nauković, ugostitelj i pivar, Matio Celinić, ugostitelj, te Božica Lapić iz Ministarstva turizma, predočene su posljedice koje bi povećanje PDV-e sa 13 posto na 25 posto imalo na poslovanje. Prema prijedlogu poreznih reformi ministra financija Zdravka Marića, PDV bi trebao biti povećan od 2017., ali sudionici su istaknuli da predloženo povećanje nije u skladu sa Strateškim mjerama za unapređenje konkurentnosti turističkog sektora Hrvatske od 2017. do 2020.. Hrvatska već sad ima veći PDV u turizmu nego, primjerice, njeni konkurenti na Mediteranu gdje je od osam do 10 posto.

Nauković je na primjeru poslovanja jednog ugostiteljskog objekta predočio analizu poslovanja sa sadašnjom stopom PDV-e i budućom od 25 posto iz koje proizlazi da bi došlo do pada dobiti, povećanja cijena, otpuštanja radnika, otežavanja investicija što bi dugoročno dovelo u pitanje profitabilnost države budući da turizam čini 18 posto BDP.

Ovo što se događa je katastrofa za turizam, svi ugovori za iduću godinu su potpisani po aktualnoj stopi PDV-e, istaknuo je Puntijar. Drži da opravdanje za povećanje stope PDV-e ne može biti u smanjenju poreza na dobit jer nije cilj dobit, nego omogućavanje investicija kojima se dolazi do dobiti.

I stav Ministarstva turizma je gotovo identičan onome sudionika okruglog stola, Lapić je istaknula da je turizam u posljednjih godinu dana generator rasta te da su ukazali Ministarstvu financija i Vladi RH kakve će posljedice imati povećanje stope PDV-e. Šepak se ipak nada da će u javnoj raspravi povećanje PDV-e biti odbačeno i da će država naći sredstava koja bi dobila povećanjem tog poreza u nekom drugom izvoru.

19. travanj 2024 19:12