Preporučeno
StoryEditor

Sedam hrvatskih gradova postat će pokretači hrvatskog gospodarstva uz pomoć 345 milijuna eura iz EU fondova

07. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije početkom listopada 2016. godine odabralo je sedam gradova - Zagreb, Split, Rijeku, Osijek, Zadar, Slavonski Brod i Pulu u kojima će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam) u Republici Hrvatskoj. Odabranim gradovima na raspolaganju je 345.351.269,00 eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razvoj urbanih područja.

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju i kombiniraju sredstva iz više tematskih ciljeva. U Republici Hrvatskoj ITU mehanizam se koristi  za održivi urbani razvoj odnosno provođenje integriranih aktivnosti prepoznatih u okviru strategija razvoja urbanih područja. Osnovni cilj ovog mehanizma je ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a aktivnosti koje će se provoditi u urbanim područjima kroz ITU mehanizam doprinijeti će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenju kulturne baštine i unapređenju sustava obrazovanja za odrasle. Također, očekuje se i modernizacija ponude strukovnog obrazovanja, poboljšanje usluga javnog prijevoza, povećanje energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja te doprinos borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Urbana područja odabrana su na temelju ograničenog Poziva za odabir područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja kojeg je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo u ožujku 2016. godine, a prihvatljivi prijavitelji bili su sedam najvećih urbanih centara u Republici Hrvatskoj, odnosno, gradovi koji imaju više od 50.000 stanovnika u centralnim naseljima.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić  naglasio je važnost ITU mehanizma i istaknuo kako će njegovo provođenje doprinijeti decentralizaciji i jačanju gospodarskog razvoja.

- Pomoću ovih sredstava sedam hrvatskih gradova postat će pokretači gospodarskog i društvenog razvoja Republike Hrvatske, izjavio je ministar Tolušić.

Kroz ITU mehanizam gradovima su ponuđene relativno raznolike intervencije koje omogućuju integriranje infrastrukturnih projekata i soft aktivnosti. Tematski opseg i konkretan skup aktivnosti koji će konačno biti implementirani u pojedinom gradu ovisit će o analizi stanja i ciljevima određenima u strategiji razvoja pojedinog urbanog područja. Nakon uručenja Odluka o odabiru ITU područja, slijedi izrada i potpisivanje sporazuma u okviru kojih će biti i provedbeni plan ITU mehanizma za svaki grad. Ukupna indikativna alokacija u sklopu ITU mehanizma iznosi 345.351.269,00 eura, od čega je 253.351.269,00 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50.000.000,00 eura iz Kohezijskog fonda i 42.000.000,00 eura iz Europskog socijalnog fonda.

Indikativne alokacije po gradovima:

Tablica

Konačne alokacije će se odrediti sukladno interesu gradova za pojedine specifične ciljeve te temeljem lista definiranih projekata.

19. travanj 2024 19:40