Preporučeno
StoryEditor

Troškove doprinosa za drugi dohodak snosit će tvrtka

08. Studeni 2016.

Porezna stručnjakinja Marija Zuber pojasnila je da će kod drugog dohotka obavezu plaćanja doprinosa imati isplatitelj, tj. tvrtka ili neka druga pravna osoba. Naime, ministar financija Zdravko Marić prošli je tjedan poručio da će svi oni koji stalno ili povremeno rade na ugovor o djelu ili na drugi način ostvaruju honorare, od 2017. plaćati socijalne doprinose. Riječ je o oko sto tisuća ljudi, odnosno umirovljenika, umjetnika i autora koji dosad nisu plaćali socijalne doprinose, a koji će iduće godine biti jednaki za sve koji nešto honorarno rade te će iznositi 10 posto za mirovinsko i 7,5 posto za zdravstveno osiguranje. Ministar je Marić poručio da se kod drugog dohotka vodio principom pravednosti kako bi svi građani imali isti porezni tretman.

No kako smo već naveli, Zuber je precizirala tko će zapravo biti dužan plaćati doprinose i to neće biti oni koji primaju honorare. Ona je rekla da je i do sada obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa bio isplatitelj drugog dohotka, a od početka slijedeće godine to bi trebao biti i isplatitelj autorskih honorara, ali samo ukoliko isplaćuje honorar osobi koja nije osigurana kao novinar.

Novinari pak imaju poseban status jer, objašnjava Zuber, ako tvrtka isplaćuje honorar osobi koja je mirovinski i zdravstveno osigurana kao novinar (novinar koji sam plaća doprinose za svoje osiguranje), takav primitak neće podlijegati plaćanju obveznih doprinosa. Znači, neće ga plaćati niti tvrtka, niti novinar.

Drugi dohodak je, inače, definiran kao primitak koji nije ostvaren temeljem radnog odnosa, niti je ostvaren po osnovi obavljanja obrta i s obrtom izjednačenih djelatnosti. Na upit ima li smisla da se plaćaju doprinosi za dodatni dohodak u slučaju kada osoba ima stalni radni odnos iz kojeg se već plaćaju doprinosi te istovremeno ostvaruje honorar na koji se opet plaćaju doprinosi, Zuber kaže da ima smisla.

- Time se postiže veća pravednost u fiskalnom opterećenju zarada neovisno o pravnom temelju po kojem su ostvarene. Fiskalni teret se pravednije raspoređuje, a osobi koja je u radnom odnosu će doprinosi plaćeni na honorar utjecati na prava u mirovinskom i zdravstvenom sustavu – zaključuje Zuber.

25. travanj 2024 12:53