Preporučeno
StoryEditor

Vlada donijela novu uredbu o kriterijima za odabir čelnika strateških tvrtki

02. Ožujak 2017.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednike i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, čiji je cilj, prema riječima premijera Andreja Plenkovića povećati transparentnost i spriječiti sukob interesa.

Uredbe o kriterijima i načinima odabira čelnih ljudi društava od strateškog i posebnog interesa za državu mijenjale su se četiri puta unazad godinu i pol, a posljednji put to je bilo krajem studenog prošle godine, na samom početku mandata Plenkovićeve vlade.

Tada je odlučeno da se obustavljaju postupci njihovi odabira i imenovanja prema ranijoj odluci te da će Vlada, do provedbe novih natječaja, čelnike takvih društava imenovati na razdoblje od najviše šest mjeseci, i to na prijedlog Ministarstva državne imovine.

>>>Vlada želi olakšati izdavanje dozvola za građenje

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je na sjednici Vlade da po postojećoj uredbi nije proveden niti jedan natječaj, niti je imenovan ijedan član uprave putem javnog natječaja. Postojeća uredba predviđa dugotrajan, složen i velikim dijelom neprovediv postupak, a postoje i prekoračenja u odnosu na zakon, istaknuo je.

Novom uredbom cijeli se postupak odabira pojednostavljuje i ubrzava, uvjeti za kandidate su postroženi u pogledu godina radnog iskustva neovisno o konsolidiranim prihodima društva, a uvodi se i provjera poreznih obveza kandidata i društava u kojima imaju više od 25 posto vlasničkog prava, istaknuo je Marić.

Tako nova uredba određuje da se čelnici tih poduzeća biraju javnim natječajem koji će biti objavljen u Narodnim novinama i jednom visokotiražnom dnevniku, a moraju imati završen fakultet, najmanje 10 godina radnog iskustva, od čega 5 godina iskustva na rukovodećim položajima, ne smiju biti u sukobu interesa niti imati porezni dug te moraju znati najmanje jedan strani jezik.

Odluku o odabiru donosit će Ministarstvo državne imovine, koje, ako se ne nađe adekvatan kandidat, može samo predložiti Vladi kandidate za članove uprava bez provođenja javnog natječaja, ali uz zadovoljavanje uvjeta predviđenih ovom uredbom. Takvi kandidati mogu biti imenovani na najduže šest mjeseci.

>>>Vlada donijela odluku o financiranju cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom koja uključuje i Pelješki most

Vlada je, među ostalim, dala Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta prethodnu suglasnost za angažiranje fizičke ili pravne osobe za obavljanje poslova odnosa s javnošću radi informiranja hrvatskih gospodarstvenika i cjelokupne javnosti o mjerama koje će to ministarstvo provoditi ove godine, sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, obrta i poduzetništva Martina Dalić je pojasnila kako je angažiranje takve osobe ili društva potrebno kako bi mjere koje to ministarstvo provodi imale maksimalnu vidljivost, a da bi se iskoristilo što više dostupnih sredstava, koja su prvenstveno usmjerena na povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Donesen je i Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje do 2020. godine, za čiju je provedbu iz Operativnog programa EU Konkurentnost i kohezija predviđeno 211,8 milijuna eura.

EU, naime, od svih članica traži da svake godine obnove 3 posto površine poda grijanih ili hlađenih zgrada koje su u vlasništvu i koristi ih javni sektor, odnosno da se alternativnim pristupom postignute uštede energije u tim zgradama putem stope obnove od 3 posto.

19. travanj 2024 13:22