Ekonomalije
StoryEditor

Bilo kakav izlazak iz recesije kupuje vrijeme kod kreditora

03. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Jeste li nakon objave da je zahvaljujući rastu BDP-a od 0,5 posto u prvom kvartalu Hrvatska nakon šest godina tehnički izašla iz recesije uočili izjavu iz Vlade: ‘Duboko smo zahvalni poduzetnicima, menadžerima i zaposlenicima tvrtki koji su ostvarili rast izvoza od 7,2 posto. Oni su naši junaci. Da nije bilo njihova doprinosa, ne bismo izašli iz recesije’?

Niste ulovili tu izjavu? Niste je ni mogli uočiti. Nije ni izrečena. S politekonomskih makroekonomskih visina i dalje se zanemaruju stvarni junaci zaustavljanja pada nacionalne ekonomije. Umjesto doprinosa privatnog i restrukturiranog sektora ističe se rast osobne potrošnje. I to zahvaljujući poreznom rasterećenju plaća. Zaslužna je Vlada, a ne realni sektor. Ni iz oporbe, predvođene HDZ-om, nije došla kritika vladajućem SDP-u da si uzima zasluge realnog sektora. Tek je poneki ekonomist stidljivo primijetio da je rastu BDP-a velikim dijelom pridonio ‘polagani trend rasta izvozno orijentiranih tržišnih subjekata’.

Iskrivljavanje doprinosa Nažalost, političko iskrivljavanje doprinosa dodatno je bilo prekriveno (slučajno ili ne) poklapanjem izlaska podataka o kvartalnom BDP-u sa sukobima između branitelja (veterana) i policije pred zgradom Vlade na Markovu trgu. No reakcija i analiza na tehnički izlazak iz recesije ipak je bilo. Njihov je zajednički nazivnik nesnalaženje u novim okolnostima. Nakon šest godina kolektivno ne znamo kako se odnositi prema, makar možda i privremenom, izlasku iz recesije.Taj slabašni nagovještaj rasta trebali bismo isticati. Hrabriti se međusobno, ali i uvjeravati međunarodnu financijsku zajednicu kako je Hrvatska na putu oporavka. Dobra priča očajnički nam treba. Jer predviđeni rast od 0,3 posto ove godine i 1,2 posto 2016. zapravo znači, korporacijskim rječnikom, da je Hrvatska tek došla u zonu ostvarivanja ‘operativne dobiti‘. Financijaši i stručnjaci za odnose s javnošću, kad je tvrtka još u gubicima, ali oporavlja se, obvezno mašu operativnom dobiti (koja se iskaže prije plaćanja kamata i poreza na dobit). E, tako je i s Hrvatskom d. d. U dva kvartala ostvarena je ‘dobit‘, ali iz nje se ni izdaleka ne mogu platiti troškovi kamata na javni dug. Za to je potreban rast od najmanje tri posto, ali s obzirom na to da je to uz političare koji vode ili će voditi Vladu gotovo nemoguće očekivati, s malo pozitivnih pokazatelja treba smirivati nervozu kreditora.

Iz recesije u stagnaciju No zemlja je iz recesije ušla u stagnaciju. A to je srednjoročno neodrživo. Stope rasta morale bi se povećavati. Ne bi se smjelo dogoditi takozvano dvostruko dno, odnosno da se nakon kratkotrajnog oporavka opet padne u novo recesijsko dno.S druge strane, da bi se stvorili uvjeti za održiv rast od tri posto na godinu, bili bi nužni radikalni rezovi u državnom sektoru. Koji će, zbog drastično smanjene državne potrošnje, a zbog toga u kratkom roku i znatno  smanjene osobne potrošnje (sa svim posljedicama za  tvrtke koje nude proizvode i usluge na domaćem tržištu), gurnuti BDP u crveno. O šok-terapiji je riječ. Što opet znači da bi pacijenta, tj. nacionalnu ekonomiju, trebalo dovesti u stanje umjetno izazvane kome. Izvoznici u kratkom roku ne bi mogli nadoknaditi pad u dva generatora rasta (osobna i državna potrošnja). Ostale bi investicije, koje su ionako i dalje u minusu. Dakle, rast BDP-a u 2015. samo je predah u kojemu bi političari morali naći kvalitetne ekonomske recepte. Doprinos sredstava iz fondova EU morao bi biti neočekivano velik. Jer do četiri milijarde povučenih kuna na godinu samo je vraćanje onoga što u obliku članarine iz državne blagajne završi u Bruxellesu.Članstvo u EU, kad je riječ o utjecaju na ovdašnji BDP, vrlo je slojevito. S jedne strane, istina je da se hrvatski izvoznici okreću tržištu koje im je sada znatno otvorenije. Oni koji su se restrukturirali sada prilično ravnopravno, ako protekcionističke mjere nisu prevelike, posluju na mnogim tržištima zemalja članica.S druge strane, međutim, ima i velikih opasnosti. Za domaće građevinarstvo, naprimjer. Žale se direktori dobrih građevinskih tvrtki da se ne usude javljati za neke poslove jer nemaju dovoljno majstora i kooperanata. Dobri majstori građevinari odlaze vikendima na posao u Austriju i tako zarade osamsto eura na mjesec. Dobro, i taj će novac završiti u domaćoj potrošnji, ali na drugoj je strani šteta za BDP ipak vjerojatno veća.Sve u svemu, praćenje hrvatskog BDP-a ostaje zanimljivo i neizvjesno područje. Koliko god se pokušavalo prekriti politički provociranim podjelama i sukobima.

25. travanj 2024 14:32