Pravda za sve
StoryEditor

Lažni posrednici u osiguranju mame visokim popustima

07. Listopad 2015.

Prošli su tjedan policijski službenici Odjela organiziranoga kriminaliteta Policijske uprave zadarske završili istragu nad dvjema osobama. Jedna se od njih lažno predstavljala kao posrednik za mirovinsko osiguranje, a druga kao predstavnik agencije za dodjelu nepovratnih sredstava iz fondova EU. Policija tvrdi da su oštetili 17 osoba za ukupno pola milijuna kuna koje su naplatili kao proviziju, ali i u drugim djelatnostima, poput osiguravatelja pojavljuju se lažni predstavnici.

Naša je čitateljica (ime i prezime poznato redakciji) žrtva prevare u osiguranju automobila. Priča je jednostavna. Prije dvije godine obratio joj se čovjek koji se predstavio kao posrednik jedne osiguravajuće kuće (također poznato koje) i ponudio joj je popust od 30 posto za osiguranje ako joj on bude posrednik. Učinilo joj se to primamljivim, pokazao joj je nekakvu legitimaciju i dogovorili su visinu premije od dvije tisuće kuna u gotovini. Potpisala je ugovor, dala mu novac i on je otišao s njezinim potpisom u osiguravajuću kuću. Vrlo se brzo, već tijekom dana, vratio sa svim papirima u kojima je stajalo da joj je automobil osiguran.

Totalna pušiona

Vozila se bez problema, a onda je nakon isteka godine dana od datuma osiguranja dobila opomenu za ovrhu. To je bilo lani. Osiguravajuća kuća u kojoj je osigurala automobil zaprijetila je ovrhom zbog neplaćanja. Otišla je provjeriti o čemu je riječ, a u osiguravajućoj su joj kući rekli da je platila samo prvu ratu i da im duguje 11 rata.

Što se dogodilo. Lažni je posrednik dao potvrdu sa svojim imenom da je uzeo novac, zatim je otišao u osiguravajuću kuću i predao na potpis ugovor službeniku na šalteru te uplatio prvu ratu, čime je počelo teći osiguranje, a ostatak novca stavio je sebi u džep. Mogao je mirno spavati jer je očito znao da iz nekog razloga osiguravajuća kuća neće pokrenuti ovrhu odmah nakon neuplaćivanja prve sljedeće rate, a čitateljica nije imala ni njegovu adresu i pitanje je je li krivotvorio i svoje ime na službenom dokumentu osiguravajuće kuće.

Neslužbeno se može čuti da je takvih slučajeva u Hrvatskoj zadnjih tri do četiri godine dvije tisuće. Osiguravajuće kuće uglavnom nisu htjele odgovarati na pitanja jesu li moguće takve prevare. Da je pitanje očito osjetljivo i da tu nečega ima možda govori i podatak da ni iz Hrvatskog ureda za osiguranje nisu htjeli odgovoriti na naša pitanja, između ostalog koliko je takvih slučajeva u Hrvatskoj.

Ortački dogovori

U Wiener osiguranju kažu da su imali slučajeva podnošenja kaznenih prijava, ali u Hrvatskoj nisu imali nijednu. U Croatia osiguranju (CO) tvrde da nisu imali takvih problema, kao ni u Graweu Hrvatska. Štoviše, u današnje doba digitalizacije cijeli je proces od prodaje police do naplate informatiziran i, kažu u CO-u, teško će se netko usuditi na takvu prevaru.

Što nam to govori. Ako postoje takvi slučajevi, a s obzirom na šutnju osiguravatelja vrlo je moguće da je tako, očito su lažni posrednici imali svoje ortake u osiguravajućim kućama. Možda na to upućuje i sljedeće: u Graweu Hrvatska kažu da je prodavač dužan identificirati ugovaratelja. Podaci o ugovaratelju evidentiraju se na polici obveznog osiguranja u polju ugovaratelj, a podaci o vlasniku vozila u polju osiguranik. No budući da kod naše čitateljice piše da je ona ugovaratelj i osiguratelj, očito je da je ‘posrednik‘ imao ortaka.

27. travanj 2024 19:57