Što i kako
StoryEditor

Certifikacijski brending: Kome trebaju edukacije još (i sad)?!

22. Srpanj 2020.
Online edukacije

Svjesni činjenice da ništa nije kao prije i da nam dolazi vrijeme novih poslovnih praksi, očito je da dosadašnja znanja i vještine, postaju manjkava za nove poslovne izazove. Svaka čast pojedincima koji neprekidno razvijaju svoje intelektualne sposobnosti pomnim praćenjem zbivanja na lokalnoj i globalnoj sceni, uvijek je više nego korisno pročitati u Lideru njihova razmišljanja i učenja, koja imaju cilj obogatiti ukupnu razinu društvenog znanja za neke nove ideje i vizije. No, da ne ostane samo na idejama i vizijama, o takvim perspektivama i novim praksama bilo bi korisno educirati hrvatsku gospodarsku scenu.

Ponuda edukacija je u konferencijskom smislu iz pandemijskih razloga osiromašena, no ona online, nikad nije bila bogatija. Sa svim prednostima i nedostacima jednih i drugih, ono što je ključno, trebaju svima.

Uz prenošenje najnovijih poslovnih praksi i iskustava nužnih za razdoblje kontinuiranih i drastičnih promjena prakse i iskustva postaju osnova za brzo učenje.

Na stručnim edukacijama i treninzima sve rjeđe nailazite na puko čitanje slajdova, ono što postaje standard jest izlaganje korisnih savjeta primjenjivih u ciljanim situacijama. Na trenutno najvažnije pitanje 'Kako ste uspjeli poslovno prebroditi prvih pola godine', malo koji vlasnik ili direktor neće sa zanimanjem poslušati odgovor.  

Edukatori i treneri raznih profila predstavljaju zapravo bogatstvo društva jer mogu i žele podijeliti svoje znanje i iskustvo iako se često i edukacijske i trenerske usluge u Hrvatskoj percipiraju kao nepotrebne. Zašto je tome tako? Naše društvo na edukacije najčešće, uz  hvalevrijedne iznimke, gleda kao na gubitak vremena i novca isključivo iz razloga što za svaku ponuđenu edukaciju se smatra 'mi sve to znamo, nama to ne treba'.

Edukacije su prihvatljive samo na osnovnoj i obveznoj zakonskoj osnovi, odnosno gdje su zakonski uvjetovane. S druge strane teško ćete danas i naći organizaciju koja ne tvrdi kako su edukacije važne, ali sama nema nikakvu edukacijsku praksu. Dakle osviještenost je visoka, ali praksa je niska. Zašto onda je edukacijska industrija na razini EU, zapravo i globalno, jedna od najjačih uslužnih djelatnosti, a u Hrvatskoj opet pri dnu? Zato što svijet cijeni raznolikost mišljenja i stavova o istim i sličnim temama, zato što je učenje na temelju iskustva drugih važno.

Društvo koje je okrenuto razvoju i napretku, bez stalnih edukacija, ne može napredovati. Osim znanja, edukacije daju svima nam toliko potrebnu motivaciju za snagu i rješavanje problema i inicijativu za provođenje promjena koje su potrebne za opstanka na tržištu.

Postoji li način za rješavanje novih problema i izazova bez novih znanja i vještina? Uz Marinorm ISF© edukacije i treninge, put do rješenja je lakši i brži. Mnogi poduzetnici su skloni edukacijama i izuzetno mnogo ulažu u razvoj zaposlenika. Iz tog razloga otpornost u krizama, uzimanje novog poslovnog smjera, inovativnost i nove poslovne prilike, garantiraju opstanak. Pogledajte samo brojke o zatvaranju poslovnih subjekata i gubitku radnih mjesta. Tko može tvrditi da edukacije nisu korisne? Zapravo korisnije su nego ikad prije.

Navodim samo neka područja gdje su edukacije nužne. Opća poslovna kultura i bonton – s obzirom da su škole, na opću žalost, odavno prestale biti odgojne ustanove, pravila lijepog i pristojnog ponašanja za zaposlenike i odnos prema kupcima mora osigurati poslodavac. Bez onih osnovnih: dobar dan, izvolite, hvala i doviđenja nema korporativnog ugleda. Poslovno upravljanje – poslovne vještine nužne za komunikaciju, krizno upravljanje, prodaju, nabavu, financije te razni upravljački alati i metode danas su postale must have radi osiguravanja i poslovne učinkovitosti i konkurentnosti. Certifikacijsko brendiranje kao novi napredniji pristup sustavima upravljanja i marketingu osigurava smisao i korist dobivenih certifikata. Tehnološko-tehničke edukacije osiguravanju nužno potrebno praćenje tehnologija i tehničkih dostignuća.

Poslovni uspjeh se temelji na učenju i radu. Obveza svakog poduzetnika i poslodavca mora biti predanost edukacijama. Prilagodba je preduvjet opstanka. Kako bilo, rješenje uvijek nude edukacije, besplatne ili skupe, u dvorani ili online, strane ili domaće, izbor je zaista velik. Bez obzira educira li vaše zaposlenike kupac, dobavljač ili sudjelovanje na konferencijama, uvijek je najvažnija ta interakcija i komunikacija s drugim ljudima i profesionalcima.

Stručno i praktično znanje je najkorisnije i najbolji trenutak za edukacije i seminare jest upravo sada. Budite spremni za veliko poslovno jesensko finale. Uz našu bogatu ponudu seminara, osigurajte svoje mjesto.

Piše: Marijana Staneković 

Direktorica Marinorm d.o.o. i vlasnica certifikacijskog brenda ISF© International-Standard-Forum.

Kroz 20-godišnje iskustvo rada u poslovnim sustavima i vlastitoj tvrtki s vrlo širokim presjekom organizacija iz raznih djelatnosti iz Hrvatske i regije, stekla je izuzetno veliko praktično znanje o sustavima i standardima te prepoznavanju najboljih poslovnih praksi. Kroz certifikacijske i edukacijske usluge s klijentima gradi partnerske odnose na obostrano zadovoljstvo.

02. svibanj 2024 12:51