Što i kako
StoryEditor

(Ne)moguća misija: Što privremeni Duško Grabovac može na čelu Luke Rijeka?

24. Svibanj 2019.
Duško Grabovacfoto Dražen Lapić
Piše:
piše Goran Litvan
{EM}

Jędrzej Miroslaw Mierzewski otišao je iz Rijeke i prije negoli je kao predsjednik Uprave Luke Rijeka potpisao godišnje financijsko izvješće o poslovanju u 2018. Njegova ostavka prihvaćena je s 1. travnja pa su izvještaj potpisala preostala dvojica članova Uprave Tomislav Kalafatić i Bartłomiej Michał Pastwa, koji su vodili kompaniju mjesec dana.
Sad je i u Sudskom registru potvrđeno da je od početka svibnja Duško Grabovac privremeno prebačen u Upravu iz NO-a, gdje je (bio) predstavnik mirovinskih fondova. Široj javnosti poznatiji je kao nogometni funkcionar, poslovni krugovi poznaju ga kao direktora DOMUSA (današnji AMEC RIJEKATEKSTIL) te menadžera u ALLIANZU. Politički dio karijere odradio je početkom 90-ih kao savjetnik premijera Hrvoja Šarinića, zatim kao pomoćnik predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost te u Ministarstvu vanjskih poslova.
Grabovac je imenovan privremenim zamjenikom (nepostojećeg) predsjednika Uprave i Luku će voditi najdulje do kraja godine. Dotad bi poljski OT LOGISTICS, koji je s 26,51 posto vlasništva najveći dioničar Luke, trebao pronaći novo kadrovsko rješenje.
Mierzewski je očito smijenjen zbog rezultata poslovanja. 'Peglanje' kompanijskih kartica, zbog čega je i prije ostavke podignuta kaznena prijava, u cijeloj je priči manje važno. Važnije je što je Luka, nakon petogodišnje stagnacije, lani smanjila prihode za pet posto, a gubitke povećala sa 6,5 mil. kuna na 26,8 milijuna. Luka ima i neizvjesnu budućnost. Uprava u financijskom izvješću priznaje da se kasni u izvođenju dvaju projekata za rekonstrukciju i nadgradnju infrastrukture u Rijeci i Bakru, za što je iz fondova EU već odobreno nepovratnih gotovo 34 milijuna eura (85% investicije). No radovi vjerojatno neće početi ove godine pa zbog odgode rokova postoji opasnost od uskraćivnja tog novca. Ubrzavanje projekata EU i spašavanje 34 milijuna eura čini se kao prva (ne)moguća misija Duška Grabovca.

18. travanj 2024 15:36