Što i kako
StoryEditor

Pitali smo ChatGPT u što investirati za vrijeme recesije

31. Siječanj 2023.

U posljednjih nekoliko mjeseci, sve su češće najave recesije koja bi mogla zadesiti Europu. Kako se nositi s tom krizom i kako zaštititi svoj financijski portfelj, otkriva nam ChatGPT, chatbot umjetne inteligencije. 

- Investiranje u vrijeme recesije znači biti strpljiv i dugoročno orijentiran. Vrijednost dionica može biti nestabilna u kratkom roku, ali dugoročno su one i dalje jedan od najboljih načina za stjecanje bogatstva - kaže ChatGPT.

Chatbot nam je također preporučio ulaganje u kvalitetne dionice dugoročnih i stabilnih kompanija, kao što su one u sektorima zdravstva, tehnologije i zaštite okoliša.

- Ulaganje u ovakve kompanije može pružiti stabilne i dugoročne rezultate. Isto tako, važno je rasporediti svoja ulaganja u više različitih investicijskih instrumenata, kao što su dionice, obveznice, fondovi i nekretnine, ne bi li se smanjio rizik. Uvijek je važno razmisliti o svojim financijskim ciljevima i prilagoditi investicijski portfelj prema njima - dodao je. 

ChatGPT je također istaknuo važnost strpljivosti i dugoročnog planiranja prilikom investiranja u vrijeme recesije jer se ‘ne treba brinuti zbog kratkoročnih padova vrijednosti, već držati dugoročne strategije‘. 

Zamolili smo ga da nam napravi listu korisnih financijskih savjeta koje svatko može primijeniti. Evo što nam je odgovorio. 

  • Razmislite o svojim financijskim ciljevima: Prije nego počnete investirati, važno je razmisliti o svojim financijskim ciljevima i koliko dugoročno želite investirati.
  • Diverzifikacija: Diverzifikacija je ključna za smanjivanje rizika. Rasporedite svoja ulaganja u više različitih investicijskih instrumenata, kao što su dionice, obveznice, mjerene fondove i nekretnine.
  • Ulaganje u kvalitetne dionice: Ulaganje u kvalitetne dionice dugoročnih i stabilnih kompanija može pružiti stabilne i dugoročne rezultate. Potražite kompanije iz sektora zdravstva, tehnologije i zaštite okoliša.
  • Dugoročno gledište: Investiranje u vrijeme recesije zahtijeva strpljivost i dugoročno gledište. Ne treba se brinuti zbog kratkoročnih padova vrijednosti.
  • Pratite tržište: Redovito pratite tržište i donosite informirane odluke o investiranju.
  • Surađujte s financijskim stručnjakom: Ako imate dodatnih pitanja ili sumnji, obratite se stručnjaku za financije koji vam može dati dodatne savjete i informacije.

ChatGPT je dodao da su dionice često smatrane rizičnijim, ali potencijalno donose veće nagrade. Obveznice su obično manje rizične, ali i manje donose. Ulaganje u zlato se često smatra sigurnijim zbog svoje stabilnosti u vrijeme krize, dok su kriptovalute još uvijek neregulirane i rizične.

- Postoji potencijal za značajne dobitke, ali i visoki rizik od gubitka. Važno je temeljito istražiti i razumjeti specifičnu kriptovalutu u koju se ulaže, kao i tehnologiju koja stoji iza nje - napisao je. 

Što se tiče zlata, objasnio nam je da je sirovina već stoljećima ‘skladište vrijednosti koje može pružiti stabilnost u porftelju‘. Zlato može biti dobra pričuva za vrijeme inflacije i fluktuacije valuta, a njegova cijena može biti pod utjecajem ponude i potražnje, geopolitičkih događaja i monetarne politike, kazao je. 

- Ni kripto ni zlato nisu jamčena ulaganja, a prošli performans nije indikator budućih rezultata. Esencijalno je konzultirati se s  financijskim savjetnikom prije donošenja bilo kakvih ulagačkih odluka. Ulagači trebaju dobro promisliti svoje ciljeve, toleranciju rizika i financijsko stanje prije nego se odluče za bilo koje ulaganje - zaključio je chatbot

20. travanj 2024 14:50