Što i kako
StoryEditor

Porezna reforma: Što se mijenja podizanjem praga za obvezan ulazak u PDV od početka 2025.

15. Listopad 2024.
Povećanje praga PDV-a s 40.000 na 50.000 eura, obrazloženo usklađivanjem s kretanjem inflacije, rezultirat će smanjenjem broja obveznika PDV-a i, prema Vladinoj procjeni, smanjenjem prihoda od PDV-a za 4,6 milijuna eura na godinu. Iako je riječ samo o dizanju praga, bit će promjena za samostalna zanimanja, obrtnike, iznajmljivače…

U paketu predloženih izmjena i dopuna šest poreznih zakona koji bi se trebali primjenjivati od 1. siječnja 2025. godine najavljena je izmjena praga za obvezan ulazak u sustav PDV-a sa sadašnjih 40.000 na 50.000 eura. Povećanje PDV praga obrazloženo je usklađivanjem s kretanjem inflacije, rezultirat će smanjenjem broja obveznika PDV-a i, prema procjeni Vlade RH, smanjenjem prihoda od PDV-a za 4,6 milijuna eura na godinu.

Novi PDV prag stupit će na snagu 1. siječnja 2025. godine. Izmijenjenim člankom 90. Zakona o PDV-u taj iznos više nije definiran kao vrijednost isporuka u tekućoj ili prethodnoj godini, kako je to sada uređeno, već kao iznos godišnjeg prometa poreznog obveznika sa sjedištem u tuzemstvu koji je uvjet da bi se poduzetnik koji ne ostvaruje promet veći od toga iznosa smatrao malim poreznim obveznikom. Izmijenjena formulacija neće izmijeniti dosadašnja pravila, pa će i nadalje porezni obveznik koji tijekom godine obavi isporuke veće od 50.000 eura po sili zakona postati obveznik PDV-a.

Pravila do kraja 2024.

Do kraja 2024. godine primjenjuju se sada propisana pravila prema kojima se malim poreznim obveznikom smatra isporučitelj dobara i usluga u tuzemstvu kojemu promet tijekom godine nije veći od 40.000 eura. Poduzetnik koji npr. do listopada ili studenoga 2024. ostvari promet veći od 40.000 eura dužan je od prvog dana sljedećeg mjeseca, u ovom primjeru od 1. studenoga odnosno od 1. prosinca, upisati se u registar obveznika PDV-a i ponašati se kao porezni obveznik.

To podrazumijeva obvezu zaračunavanja PDV-a na izlaznim računima za obavljene isporuke, pravo na odbitak pretporeza za nabavke koje se koriste za oporezive promete, obvezu vođenja propisanoga poreznoga knjigovodstva i dostavljanje obračuna na mjesečnim ili tromjesečnim PDV obrascima. Međutim, ako promet u cijeloj 2024. ne bude veći od 50.000 eura, porezni obveznik može od 1. siječnja 2025. izaći iz sustava PDV-a. Porezni obveznici koji u prosincu premaše prag od 40.000 eura oporezivih isporuka, ali ne premaše 50.000 eura, nisu obvezni od 1. siječnja 2025. postati obveznici PDV-a.

Što to znači za paušalce

Novi PDV prag utječe i na način oporezivanja dva izvora dohotka: dohotka od samostalne djelatnosti i dohotka od imovine. Od 1. siječnja 2025. kriterij ostvarenih primitaka za paušalno plaćanje poreza na dohodak od obrta i poljoprivrede također će iznositi 50.000 eura. Obrtnici i poljoprivrednici koji su u 2024. zbog primitaka većih od 40.000 eura morali prijeći na utvrđivanje dohotka prema naplaćenim primicima i plaćenim izdacima, ako im primici u 2024. godini nisu veći od 50.000 eura, mogu se ponovno od 1. siječnja 2025. vratiti na paušalno oporezivanje porezom na dohodak.

Taj će se novi limit ostvarenih primitaka od 1. siječnja 2025. primjenjivati i za dohodak od imovine. Fizičke osobe koje ostvaruju dohodak od imovine, bilo iznajmljivanjem stanova i kuća za stanovanje, iznajmljivanjem prostora za poslovne svrhe bilo iznajmljivanjem soba, postelja, apartmana i mjesta u kampovima putnicima i turistima, a od tog izvora dohotka u 2024. ne ostvare primitak veći od 50.000 eura, moći će od 1. siječnja 2025. porez na dohodak plaćati po stopi od 12 posto na ugovorenu mjesečnu najamninu odnosno u propisanom godišnjem iznosu po krevetu ili smještajnoj jedinici u kampu. Ako od tih primitaka ne prijeđu prag za obvezan ulazak u sustav PDV-a, porez na dohodak po osnovi iznajmljivanja za stanovanje i iznajmljivanja poslovnog prostora plaćat će na dosadašnji način, a iznosi godišnjega paušalnog poreza po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u kampu određivat će se prema novim kriterijima.

Pogodnost za samostalce

Fizičke osobe koje su u 2024. zbog prometa većeg od 40.000 eura morale prijeći na utvrđivanje dohotka na temelju Knjige primitaka i izdataka, ako im ukupni primitak u 2024. ne bude veći od 50.000 eura, nemaju obvezu od 1. siječnja 2025. dohodak utvrđivati prema pravilima i poreznim stopama kako je propisano za dohodak izjednačen s dohotkom od obrta, mogu se vratiti na plaćanje poreza na dohodak po rješenju porezne uprave odnosno po krevetu ili smještajnoj jedinici.

Fizičke osobe koje ostvaruju dohodak od iznajmljivanja nekretnina za stanovanje, ako nemaju drugih oporezivih isporuka, po toj osnovi ne ulaze u sustav PDV-a. Najam za stanovanje oslobođen je PDV-a, ne ubraja se u promet koji utječe na obvezan ulazak u sustav PDV-a, ali fizička osoba koja od najma za stanovanje ostvari prihod veći od PDV-a praga mora dohodak utvrđivati kako je propisano za dohodak od obrtničke djelatnosti. Ako je primitak od najamnine ispod PDV-a praga, porez na dohodak plaća se na mjesečnu najamninu umanjenu za 30 posto priznatih izdataka, po stopi od 12 posto. To će se pravilo primjenjivati i u 2025., s tim da se limit prihoda koji omogućuju takav način oporezivanja podiže na 50.000 eura na godinu. 

20. listopad 2024 06:30