Što i kako
StoryEditor

Školica komuniciranja Melite Pavlek: Sve je isto, a nije

16. Travanj 2020.

Digitalni ured bio je fora ravno 24 sata. A onda je postalo jasno da je sve isto, ali nekako baš i nije. Što god radili i kako god okrenuli kut iz kojeg gledate na ovu pandemiju jedno je sigurno – VIŠE NIŠTA neće biti isto. Naše je da napravimo sve da nakon ove globalne promjene sve bude bolje. I zato evo nekoliko lekcija koje smo naučili nakon nekoliko dana rada u virtualnim uredima.

DOGOVORITE JASNA PRAVILA – Bilo kakav sustav koji ažurno prati učinkovitost, zadatke i rokove biti će u ovom trenutku vaš najbolji saveznik. Komuniciranje u virtualnom svijetu zahtjeva dodanu jasnoću, brzinu i posvećenost. Počnite zaista pomno čitati e-mailove i poruke jer brzina može značiti kobnu grešku za koju sada nemate vremena. Ako ste ikada bili nedorečeni, ovo će vas natjerati da izliječite tu naviku. Dogovorite s kolegama točno načine komuniciranja, hijerarhiju i obaveze pogotovo ako do sada niste poslovali 99 posto virtualno.

PRIČAJTE, PRIČAJTE, PRIČAJTE – Nemojte u potpunosti izbaciti zajedničke skype ili fb razgovore. Obavezno zadržite rutinu ako ste je imali u klasičnom uredu. Umjesto sastanka uživo, svaki dan ili jednom tjedno odradite konferencijski sastanak. Nastavite pričati s kolegama i redovito održavati aktivnosti koje ste imali do tada kao što je, na primjer, zajednički ručak petkom. Rutina je bitna za osjećaj povezanosti i sigurnosti. Razgovori će u prvom trenutku biti odličan način da pojasnite sve što je ostalo nedorečeno i da shvatiti da se zaista NIŠTA NE PODRAZUMIJEVA.

UKINITE OGRANIČENJA KOJA MOŽETE  – Tehnologija sama po sebi nije niti dobra niti loša. Mi je činimo takvom. Zato gledajte uvijek s vedrije strane. Kada radite od doma, svoj ured možete premjestiti na divnu balkonsku terasu. Uz kavu i jutarnji kroasan, svaki zadatak će se činiti jednostavnijim. Nemojte se ograničavati jer konferencijski poziv možete napraviti i kada pazite da se lasagne ne prepeku. Dozvolite si luksuz da zavolite novo okružje, nove mogućnosti i ideje. Možda pokrenete nakon toga biznis od kuće. Možda se odlučite za upisivanje online studija.

Jedno je sigurno. Komuniciranje nikada nije bilo na većem testu nego što je to danas. Jer ovo je idealna prilika da se svi više susrećemo sami sa sobom nego s drugima. Nemojte se bojati toga!

23. travanj 2024 06:55