Studentski Lider klub
StoryEditor

American Academy: Stjecanje kompetencija za poslove budućnosti

10. Lipanj 2022.
American Academy in Zagrebfoto Ratko Mavar

Uz kampuse u Pragu, Brnu i Bratislavi American Academy u zagrebačkome kampusu učenicima nudi međunarodno i inspirativno okružje s nastavom na engleskom jeziku. Njihove dobre rezultate na prijavama za neke od najprestižnijih fakulteta u svijetu postiže vrednovanjem izbora učenika i praktičnim aktivnostima uz učenje

Pratiti učenike prema velikim akademskim postignućima nit je vodilja u radu American Academyja, mreže američkih škola koju imaju priliku pohađati i naši srednjoškolci. Naime, uz kampuse u Pragu, Brnu i Bratislavi u zagrebačkome se učenicima nudi međunarodno i inspirativno okružje s nastavom na engleskom jeziku. Zahvaljujući individualnom pristupu učenicima i slušanju njihovih povratnih informacija American Academy savršeno je mjesto za razvoj kompetencija koje će biti prijeko potrebne u budućnosti. Kako objašnjava Yamini Singh, ravnateljica American Academyja, njihov obrazovni program holistički promatra dijete i njegov proces učenja.

image

American Academy in Zagreb, Yamini Singh

foto Ratko Mavar
– Prvo i najvažnije, istraživanja pokazuju da učenici jednostavno ne obrađuju informacije i ne uče kad su nezainteresirani ili pod stresom te kad se ne osjećaju dobro. Stoga je prvi korak stvoriti ugodnu i toplu atmosferu u kojoj se mladi osjećaju cijenjeno i sigurno. Drugo, naglašavamo proces učenja koji učenike promatra kao partnere u obrazovanju, a ne robote koji trebaju učiti za testove više puta tjedno, samo da bi zaboravili te informacije čim test završi. Želimo da naša djeca budu aktivno uključena u vlastito obrazovanje, a to znači stvaranje smislenih prilika za učenje i svrhovito ocjenjivanje – kaže ravnateljica.

Dobre rezultate učenika na ispitima, a poslije i na prijavama za neke od najprestižnijih fakulteta u svijetu, postižu vrednovanjem izbora učenika i praktičnim aktivnostima uz samo učenje.

Nema štrebanja

Škola treba biti usmjerena na učenje, a ne na dobivanje dobrih ocjena, i upravo je to razlog zbog kojega je šesnaestogodišnja Ines za svoju srednju školu odabrala American Academy.

– Odmalena sam već znala da želim ići na fakultet izvan Hrvatske. Kad sam čula za American Academy, pomislila sam da je to fantastična prilika jer bih sve svoje predmete učila na engleskom jeziku, što je velika prednost. Dolazim iz hrvatskoga javnog školskog sustava pa moram reći da u takvim školama imate puno više informacija za učenje, ako ne i štrebanje napamet, ali nikad se, zapravo, nisam uspjela sjetiti nečega što sam učila na satu. Nije još prošla ni godina dana, a ova škola već me toliko naučila ne samo o osnovama, koje se uče u svakoj školi, već i o tome kako svijet funkcionira – ističe Ines.

Multikulturno okružje

Multikulturno okružje pomaže učenicima u uviđanju šire slike svijeta i širenju vlastitih vidika i perspektiva, ali i sklapanju prijateljstava, a Ines ističe da su to uspomene koje će nositi sa sobom zauvijek. Uz učenje o drugim kulturama velik naglasak stavljen je i na slobodu izbora predmeta (koji su usto podijeljeni prema kompetencijama učenika), kao i učenje temeljeno na projektima i tematskim tjednima. Upravo su projekti jedan od razloga zašto je petnaestogodišnji Nikola odlučio upisati American Academy.

– Jedna od njegovih mnogih prednosti jest da nam se daju brojni projekti koji ne samo da potiču našu kreativnost već nam daju i priliku da se zabavimo dok radimo. Uvijek sam sretan kada dobijem zadatak tog tipa jer znam da će i predstavljanje i priprema biti iskustvo za sebe. To je, ukratko, ono što mi je najvažnije u AAZ-u – kaže Nikola.

Poseban program STEM-a

Osim multikulturnosti, slobode izbora i mnogo prilika, djeca u Hrvatskoj upisuju American Academy i zbog njegova posebnog programa STEM-a, specijaliziranoga za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Na STEM kao temelj budućih potreba tržišta rada, smatra Singh, ne bi se trebalo gledati kao na hobi, već na nešto što možemo i moramo uvesti u srednjoškolske programe.

– Imamo ljude koji dobro zarađuju na poslovima koji do prije petnaest godina nisu ni postojali. Upravo će djeca koja sada idu u školu razvijati i stvarati poslove sutrašnjice, stoga im pomozimo da razviju te vještine danas – kaže Singh, no ipak kao najveću prednost pohađanja američke akademije ističe toplu i prijateljsku atmosferu među učenicima i učiteljima.

– Ovamo svatko pripada i svatko ovdje ima svoje mjesto – kaže ravnateljica.

Prioritetni rok za prijavu – 30. lipnja

Akademske godine 2022./2023. upisuje se 45 učenika.

Svi kandidati koji se prijave do 30. lipnja imaju prednost pri razmatranju prijave.

Sadržaj nastao u suradnji s American Academyjem.

20. travanj 2024 09:48