Tehno
StoryEditor

AI utrka svugdje u svijetu, Hrvatska: Imamo vremena!

29. Ožujak 2023.
  • Nacionalni plan za razvoj umjetne inteligencije očekuje se tek 2024. godine
  • Taj dokument moramo donijeti jer su nam neki drugi to uvjetovali, pitanje je bi li ga sami i donosili, koliko nam je (ne)važan
Artificial intelligence (AI) odnosno umjetna inteligencija toliko brzo napreduje da sve ono što smo o njoj znali jučer, danas gotovo da ne vrijedi. Open AI, tvrtka koja stoji iza ChatGPT chatbota već je izašla s novom verzijom koja osim pismenih upita podržava i fotografije, Microsoft je tu tehnologiju već ugradio u svoju tražilicu Bing, Google ne želi biti gubitnik u toj priči i uskoro će u javnost pustiti svog Barda, tražilicu koja također radi na principu umjetne inteligencije.
 
AI tehnologije ne samo da ćaskaju s korisnicima, već brane optuženike na sudovima, stvaraju nove poslovne strategije, pišu konkretne poslovne planove, smišljanju marketinške strategije. Gotovo cijeli svijet strepi što je sljedeće, koga će tehnologija koja počiva na umjetnoj inteligenciji zamijeniti, novinare, pravnike, dizajnere, a nisu imuni ni CEO-ovi.
 
Zbog svega toga menadžeri i poduzetnici moraju odmah i sad učiti osnove kako bi te tehnologije implementirali u svoje poslovanje prije drugih i kako bi opstali, države strahuju od AI kolonijalizma, ali i prodora AI u krive ruke u obrambenoj industriji, a naša država spava duboki zimski san.
 
Hrvatska će, ako je vjerovati odgovoru koji je Lider dobio na svoj upit postavljen Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, svoju AI Strategiju dobiti tek 2024. godine! A to nije sve, cilj te strategije je pripremiti Hrvatsku za 2032. godinu kada tek stvarno moramo biti digitalizirani i konkurentni.
 
- Izrada Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije je u tijeku, odnosno izrađen je nacrt Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije te je potrebno pristupiti razradi konkretnih mjera - poručuju iz Ministarstva. Taj je nacrt izradila, kažu, radna skupina koja se sastojala od stručnjaka iz akademske zajednice, gospodarstvenika, civilnog društva i javnog sektora tako da su u sam proces izrade nacrta Plana bili uključeni svi relevantni dionici. Ajde barem nešto! Bilo bi doista van svake pameti da su u radnoj skupini samo birokrati. 
 
Ali idemo dalje i citiramo odgovor: Kako bi se pristupilo finalizaciji Nacionalnog plana, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. predviđena je investicija C1.1.2. R3-I1 kojom se planira donošenje Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije. Drugim riječima, taj dokument moramo donijeti jer su nam neki drugi to uvjetovali, pitanje je bi li ga sami i donosili, koliko nam je (ne)važan.
 
- Ciljevi Nacionalnog plana su postaviti tehnološki razvoj u prvi plan i poticati prihvaćanje umjetne inteligencije u javnom i privatnom sektoru, pripremiti se za društveno-ekonomske promjene koje donosi umjetna inteligencija, osigurati odgovarajući etički i pravni okvir za usvajanje umjetne inteligencije, predložiti mjere kojima će se usmjeriti istraživanje, potaknuti suradnja između privatnog i javnog sektora i povećati ulaganja u razvoj i primjenu umjetne inteligencije - kažu u resornom ministarstvu.
 

Smjernice za mjere

 
Nacionalni plan bi trebao, dakle, postaviti smjernice za kreiranje mjera, da dobro ste pročitali, smjernice za mjere, kojima će se poticati razvoj i primjena umjetne inteligencije u Republici Hrvatskoj. Ali ne u idućem razdoblju, jer radnog skupini treba vremena.
 
- U izradi Nacionalnog plana, uzet će se u obzir smjernice ključnih strateških dokumenata na EU razini: Strategije za umjetnu inteligenciju, Koordiniranog plana za umjetnu inteligenciju i Bijele knjige o umjetnoj inteligenciji. Osim toga, Nacionalni plan će biti usklađen s Paketom za umjetnu inteligenciju koju je Europska komisija objavila u travnju 2021., a čiji je sastavni dio Uredba europskog parlamenta i vijeća o utvrđivanju usklađenih pravila o umjetnoj inteligenciji (Akt o umjetnoj inteligenciji), čije je donošenje u tijeku.
 
Akt u umjetnoj inteligenciji će regulirati pravila za razvoj, stavljanje na tržište i stavljanje u uporabu sustava umjetne inteligencije na području EU-a, te regulirati odgovornost za štetu koju umjetna inteligencija može prouzročiti. Također, krajem 2021. godine usvojena je Strategija digitalna Hrvatska 2032. kojom se usmjerava razvoj društva, gospodarstva i javne uprave, a čiji je cilj da Hrvatska do 2032. postane zemlja digitalno i gospodarski konkurentnih poduzeća i digitalizirane javne uprave - stoji u odgovoru. 
 
Ukratko, ako ste mislili hoće li Hrvatska 2023. dostići druge ekonomije po pitanju razvoja i implementacije tih tehnologija, odgovor je niječan, ali brige nema jer ćemo, ako je suditi po resornom ministarstvu, 2032. postati zemlja digitalno i gospodarski konkurentnih poduzeća i digitalizirane javne uprave.
 
- Nacionalni plan za razvoj umjetne inteligencije bit će u suglasju s navedenom Strategijom te će definirati okvir za snažniju primjenu tehnologija umjetne inteligencije u svrhu tranzicije hrvatskog gospodarstva, kako bi se povećala produktivnosti i kreirala nova područja rasta. S obzirom na navedeno, dovršetak Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije očekuje se tijekom 2024. godine - zaključili su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.
25. travanj 2024 22:27