Tehno
StoryEditor

Apple sada vrijedi više od Alphabeta, Amazona i Mete zajedno

04. Studeni 2022.

Appleova tržišna vrijednost u srijedu je dosegnula 2,307 bilijuna dolara čime sada vrijedi više od tehnoloških divova Alphabeta (krovne kompanije Google), Amazona i Mete zajedno, prenosi Business Insider.

Usporedbe radi, tržišne vrijednosti tri konkurentne kompanije popele su se na ukupno 2,306 bilijuna dolara. Tržišna kapitalizacija Alphabeta iznosila je 1,126 bilijuna dolara, tržišna kapitalizacija Amazona 939,78 milijardi dolara, a Mete 240,07 milijardi dolara, pokazuju podaci Yahoo Financea.

Ova vijest stiže nakon što su big tech kompanije doživjele ogromnu rasprodaju dionica na Wall Streetu prošli tjedan zbog razočaravajućih rezultata u trećem tromjesečju ove godine. No, Appleove dionice nadmašile su svoje konkurente jer su premašile predviđanja prihoda i dobiti.

Dionice proizvođača iPhonea skočile su 8 posto nakon objave financijskih rezultata. S druge strane, Metine dionice pale su više od 20 posto, Amazonove za oko 10 posto, dok je Alphabet zabilježio jednoznamenkasti pad.

Slaba zarada Alphabeta, Amazona i Mete signalizira da potražnja za digitalnim oglašavanjem opada. Loše reakcije na rezultate odnijele su im milijarde dolara tržišne vrijenosti, a Amazon je također pao na vrijednost manju od bilijun dolara.

Međutim, tijekom proteklih pet promatranih tromjesečja, dionice Applea porasle su 0,16 posto, dok je Alphabet pao 5,7 posto, Amazon je pao 17 posto, a Meta je izgubila 7,6 posto vrijednosti. Dakle, unatoč ovom Appleovom postignuću, njegova tržišna kapitalizacija pala je u odnosu na vrijednost od 2,193 bilijuna dolara na kraju 2021. godine.

Također, Apple je na samom početku 2022. godine na kratko dosegnuo vrijednost od 3 bilijuna dolara, čime je postao prva tvrtka na svijetu koja je to postigla. No slava nije dugo trajala, budući da je Appleova vrijednost od tada pala za čak 700 milijardi dolara. U istom je razdoblju vrijednost Mete pala za 550 milijardi dolara.

Niz je faktora zbog kojih su u 2022. godini investitori izgubili interes za rizičnijom imovinom, pa tako i dionicama big tech kompanija. Među njima su, dakako, visoka inflacija, rastuće kamatne stope, strah od recesije te rat u Ukrajini.

23. travanj 2024 00:42