Svijet
StoryEditor

Apple na kratko postao prva tvrtka s vrijednošću od tri bilijuna dolara

04. Siječanj 2022.

Zbog velikog rasta cijena dionica, Apple je u ponedjeljak 3. siječnja postao prva tvrtka na svijetu čija je vrijednost procijenjena na više od 3 bilijuna dolara, utrostručivši time svoju vrijednost u manje od četiri godine. Apple je, naime, u kolovozu 2018. godine bila prva tvrtka na svijetu čija je vrijednost premašila bilijun dolara, a u 2020. taj je broj udvostručen.

Međutim, Apple je ponedjeljak ipak završio s nešto manjom tržišnom kapitalizacijom – od 2,99 bilijuna dolara. Dionice su narasle 2,5 posto, na 182,01 dolar vrijednosti po dionici, piše Reuters.

Kako prenosi New York Times, vrijednost Applea trenutno je veća od Walmarta, Disneyja, Netflixa, Nikea, Exxon Mobila, Coca-Cole, Comcasta, Morgan Stanleyja, McDonald'sa, AT&T-ja, Goldman Sachsa, Boeinga, IBM-a i Forda zajedno. Uz to Apple sada vrijedi više od vrijednosti svih kriptovaluta na svijetu te je otprilike jednake vrijednosti kao BDP Britanije ili Indije.

Od kad je suosnivač i bivši izvršni direktor Steve Jobs predstavio prvi iPhone u siječnju 2007. godine, Appleove dionice porasle su za oko 5800 posto. Kad je Tim Cook 2011. postao izvršni direktor nakon Jobsove smrti, Apple je naglo povećao prihod od usluga kao što su video streaming (Apple TV) i glazba (Apple Music). To je pomoglo Appleu da smanji ovisnost o svom top proizvodu iPhoneu, koji je u 2021. godini činio 52 posto ukupnog prihoda Applea (a 2018. godine 60 posto), što je zadovoljilo investitore koji su bili zabrinuti da se tvrtka previše oslanja na svoj najprodavaniji proizvod.

Također, brzo prihvaćanje tehnologija kao što su 5G, virtualna stvarnost i umjetna inteligencija također je povećalo vrijednost Applea, kao i drugih tehnoloških tvrtki. Ipak, neki se investitori i dalje brinu hoće li se buduće kategorije proizvoda pokazati unosnima kao iPhone.

Neki predviđaju da će i Microsoft, čija je vrijednost trenutno 2,5 bilijuna dolara, ubrzo ove godine doseći Apple i vrijednost od tri bilijuna dolara. Od ostalih velikih američkih kompanija ističu se i Alphabet Inc (Google), Amazon i Tesla s vrijednostima većima od bilijun dolara, dok se vrijednost saudijskog Oil Co procjenjuje na oko 1,9 bilijuna dolara.

06. lipanj 2023 04:24