Tehno
StoryEditor

Appleov IMessage i Microsoftov Bing nisu dio Zakon o digitalnim tržištima

14. Veljača 2024.
Bing Microsoft
piše: Anja Milinković

Tri tjedna do stupanja Zakona o digitalnim tržištima na snagu, Europska komisija objavila je da se isti neće odnositi na Appleov IMessage i Microsoftov Bing. Naime, nakon pet mjeseci istrage Europska komisija utvrdila je kako navedene platforme, uz web preglednik Edge i Microsoftov Advertising ne pripadaju kategoriji usluga čuvara (engl. Gateway keepers). Kao vratari i dalje će biti klasificirani Apple Store, operativni sustavi IOS i Windows, preglednik Safari, te Microsoftov LinkedIn.

U okviru zakona tvrtkama je zabranjeno favoriziranje svojih usluga. Također, pravila nalažu da Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta platforms i ByteDance moraju omogućavati pristup aplikacijama trećih strana ili trgovinama aplikacijama na njihovim platformama, te će lakše prebacivanje sa zadanih aplikacija na konkurentske.

Iz tvrtke Apple slažu se s tom odlukom. Apple je pozdravio odluku Komisije.

- Potrošači danas imaju pristup velikom izboru aplikacija za razmjenu poruka i često ih koriste više odjednom, što odražava koliko je lako prebacivati se između njih - rekao je glasnogovornik Applea, a prenosi Reuters.

27. travanj 2024 19:46