Tehno
StoryEditor

ChatGPT je woke, a kineski je komunist izučen na razmišljanjima Xi Jinpinga

22. Svibanj 2024.
Xi Jinping

Poznato je da Kina voli kontrolirati svoje stanovništvo, ali ovo što su sad napravili je stvarno ludo. ChatGPT je u Kini zabranjen, ali to ne sprječava kineske vlasti da rade na svojim vlastitim AI chatbotovima koji će pričati samo ono što želi Peking. A kako bi bili sigurni da iz ‘usta‘ chatbota ne izađe nešto neprimjereno, odlučeno je da ga se trenira isključivo na temelju razmišljanja kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Najnoviji veliki jezični model u zemlji učio je iz političke filozofije svog vođe, poznate kao ‘Xi Jinpingova misao o socijalizmu s kineskim karakteristikama za novu eru‘,  kao i iz druge službene literature koju je osigurala Kineska uprava za kibernetički prostor. (CAC)

- Stručnost i autoritet korpusa osigurava profesionalnost generiranog sadržaja – rekli su iz Kineske uprave za kibernetički prostor.

Iako još nije pušten u širu upotrebu i koristi se samo u istraživačkom centru, pitanje je vremena kada će CHATXi GPT ili kako ga već nazovu ugledati svijetlo dana.  Novi model može odgovarati na pitanja, stvarati izvješća, sažimati informacije i prevoditi između kineskog i engleskog, stoji u objavi.

Stvaranje novog velikog jezičnog modela uslijedilo je nakon opsežnih napora kineskih dužnosnika da šire Xijeve ideje o politici, ekonomiji i kulturi u različitim formatima. Više od desetak knjiga objavljeno je u Xijevo ime, a njegovi bestseleri obično zauzimaju središnje mjesto na sajmovima knjiga u zemlji. Popularne aplikacije za vijesti iz tvrtki kao što su Tencent ili NetEase rezerviraju mjesta na vrhu korisničkih feedova za članke iz službenih medija, u kojima se većinu vremena pojavljuje Xi.

Dužnosnici su također od školske djece od 10 godina zahtijevali da uče njegovu političku filozofiju. Stvorili su aplikaciju Study Xi Strong Nation za podučavanje i testiranje znanja za oko 100 milijuna članova stranke u zemlji. Godine 2018. njegove su ideje upisane i u državni ustav.

Pokušaji  da se osigura da umjetna inteligencija razumije Xijevu filozofiju dolaze dok kineski dužnosnici pokušavaju uravnotežiti drakonske kontrole slobode govora u zemlji s poticanjem razvoja umjetne inteligencije.

AI socijalističke vrijednosti 

CAC, koji je prednjačio u izdavanju pravila za generativnu umjetnu inteligenciju i uveo režim licenciranja, nalaže da pružatelji generativne umjetne inteligencije ‘utjelovljuju temeljne socijalističke vrijednosti‘ i kaže da generirani sadržaj ne može ‘sadržati sadržaj koji podriva državnu moć‘.

Ovo je poseban izazov za programere modela zbog relativno rijetkih skupova podataka o kineskom jeziku koji su dostupni za obuku njihovih velikih jezičnih modela. Većina grupa je od sada trenirala modele na informacijama na engleskom jeziku, uvodeći potencijal za generativnu umjetnu inteligenciju da proizvede odgovore koji su u suprotnosti s kineskim govornim normama.

Tehnički divovi kao što su Baidu i Alibaba osigurali su da njihovi modeli strogo kontroliraju generirani sadržaj povezan s Xijem ili drugim potencijalno osjetljivim pitanjima. Generativni AI chatbotovi obiju grupa obično traže od korisnika da ponovno pokreću chatove kada ih se pritisne s osjetljivim temama.

Kako bi pomogla razvojnim programerima da se nose s tim problemom, Kineska udruga za kibernetičku sigurnost, neprofitna organizacija povezana s CAC-om, objavila je prvu javnu bazu podataka od 100 milijuna unosa ‘visokokvalitetnih i pouzdanih podataka‘ za skupine koje će koristiti u obuci modela. Skup obuka uvelike se oslanja na vladine propise i političke dokumente, izvješća državnih medija i druge službene publikacije, prema dijelovima koje je pregledao Financial Times.

Jedan od desetaka tekstualnih dokumenata u paketu podataka sadrži 86.314 spominjanja Xi Jinpinga.

- Moramo ‘osigurati da u mislima, politici i djelovanju uvijek budemo u visokoj usklađenosti s Centralnim komitetom stranke s glavnim tajnikom Xi Jinpingom u središtu‘ – zaključuje se u publikaciji.

14. lipanj 2024 14:02