Tehno
StoryEditor

Epic Games kažnjen s 520 milijuna dolara zbog kršenja privatnosti djece i prevara

21. Prosinac 2022.
epic games

Regulatori su optužili kompaniju da neovlašteno prikuplja podatke igrača Fortnitea te da manipulativnim tehnikama navodi igrače na neželjene kupnje

Nakon što je jedan od lidera u gaming industriji, Epic Games, svojim „dark pattern“ metodama uzrokovao na stotine milijuna nenamjernih kupnji te, uz to, nezakonito prikupljao podatke o malodobnim igračima, američki su ga regulatori konačno odlučili kazniti. Epic Games je dužan prvo platiti 275 milijuna dolara zbog kršenja Zakona o zaštiti privatnosti djece na internetu, a potom još 245 milijuna dolara vratiti kupcima koji su nasjeli na njihove manipulativne tehnike prodaje (dark pattern) i izvršili neželjene kupnje. Kako je Savezna trgovinska komisija (FTC) objavila u ponedjeljak, regulatori su optužili kompaniju da je prikupljala osobne podatke igrača Fortnitea mlađih od 13 godina, bez pristanka roditelja. Umjesto da brisanje osobnih podataka učini što transparentnijim, kompanija je, kako tvrde, taj postupak učinila gotovo nemogućim.

Manipulacije i prevare

Epic Games je tako postao kompanija kojoj je propisana najveća kazna za kršenje privatnosti djece. Rekord je dosad držao Google koji je 2019. morao platiti kaznu od 170 milijuna dolara jer je neovlašteno prikupljao osobne podatke djece na YouTubeu. U sklopu ove nagodbe, Epic Games će morati postaviti visoke standarde privatnosti te onemogućiti glasovne i tekstualne chatove za mlađe od 18 godina. Kad je o drugoj nagodbi riječ, 245 milijuna dolara bit će podijeljeno kupcima koji su optužili kompaniju da se služi manipulativnim tehnikama da bi navela kupce na neželjene kupovine. Regulatori su zaključili da Fortniteovo sučelje ima „kontraintuitivne, nedosljedne i zbunjujuće“ postavke zbog kojih su igrači trošili novac jednim klikom i, vrlo često, sasvim slučajno tijekom aktivacije igre i bez znanja roditelja.

26. travanj 2024 00:31