Tehno
StoryEditor

Nevolje u fintech raju: Klarna otpušta 10 posto radne snage

24. Svibanj 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Tvrtka Klarna, najvrednija europska fintech kompanija, najavila je otpuštanje čak 10 posto svojih zaposlenika, prenosi CNBC. Suosnivač i izvršni direktor ove švedske fintech tvrtke Sebastian Siemiatkowski u video poruci je svojim zaposlenicima najavio da velika većina njih neće biti pod direktnim utjecajem ovih najnovijih mjera, no oko 650 zaposlenika ipak će dobiti otkaze. Razlog ovog masovnog otpuštanja su, prema riječima Siemiatkowskog geopolitičke prilike u svijetu.

- Kada smo u jeseni prošle godine postavili poslovni plan za 2022. godinu bili smo u drukčijem svijetu nego što smo danas. Trenutačno svjedočimo nepotrebnom ratu u Ukrajini, naglom porastu inflacije, vrlo nestabilnom tržištu dionica i vjerojatnoj recesiji – rekao je Siemiatkowski.

Zaposlenicima će biti ponuđeni otpusni paketi zajedno s naknadom, a kako je naglasio Siemiatkowski, više informacija će saznati uskoro.

Tvrtka osnovana 2005. godine mladima je poznata po svom principu 'kupi sada, plati kasnije' te tako mijenja način na koji potrošači plaćaju proizvode koje kupuju putem interneta, a trenutno broji više od 6500 zaposlenika u cijelom svijetu.

Usluga 'kupi sada, plati kasnije' omogućuje online kupnju od velikih trgovaca bez trenutnog plaćanja. Potrošači dakle mogu platiti svoju kupnju u četiri rate s kamatama koje se naplaćuju svaka dva tjedna ili platiti cijeli iznos u roku od 30 dana.

Iako se popularizirala od početka pandemije, investitori su zabrinuti za održivost ovog sektora s obzirom da upravo njihovi potrošači trenutno nastoje uštedjeti gdje god stignu zbog povećanja inflacije pa samim time i zbog povećanja troškova zaduživanja.

Pala i vrijednost Affirma

No nije Klarna jedina tvrtka koja radi po principu 'kupi sada, plati kasnije' u svijetu. Najveća takva tvrtka u SAD-u je Affirm čija je vrijednost dionica od početka 2022. godine pala za gotovo 75 posto.

Najava otkaza uslijedila je nakon što su mediji prošli tjedan izvijestili da bi Klarna mogla izgubiti trećinu svoje vrijednosti u novom krugu financiranja. Tvrtka je ranije procijenjena na 46 milijarde dolara u investiciji koju je vodio SoftBank.

Bez obzira što je izvršni direktor izjavio da je otpuštanje zaposlenika jedna od najtežih odluka u povijesti ove tvrtke, svakako smatra da je ono neizbježno da bi tvrtka ostala usredotočena na ono što će ih učiniti trajno uspješnijim.

- Iako je ključno ostati smiren u kriznim vremenima, također je ključno ne okrenuti glavu od stvarnosti. Ono što se trenutno događa u svijetu nije privremeno i upravo zato moramo djelovati – rekao je Siemiatkowski.

Mnoge tehnološke tvrtke koje su procvale tijekom pandemije sada ipak poduzimaju određene korake u smanjenju troškova jer su investitori zabrinuti zbog rasta kamatnih stopa i pada tržišne likvidnosti. Tako su i tvrtke Netflix i Robinhood najavile otkaze dok su tvrtke Meta i Uber smanjile zapošljavanje.

17. travanj 2024 20:29