Tehno
StoryEditor

Koliko vrijede vodeće tehnološke kompanije u Europi?

20. Kolovoz 2024.

Amerikanci imaju Apple, Microsoft, Nvidiju, Google, Metu i još mnoštvo velikih tehnoloških kompanija s ogromnom tržišnom vrijednošću; Kinezi kompanije kao što su Alibaba, ByteDance, Tencent, Baidu i mnoge druge... A koje tvrtke imaju Europljani? Istražili smo koje se sve tehnološke tvrtke u Europi nalaze na popisu najvrednijih.

U obzir smo uzeli njihovu tržišnu kapitalizaciju, odnosno tržišnu vrijednost, koja se odnosi se na ukupnu vrijednost dionica kompanije, a računa se množenjem trenutne cijene dionice s ukupnim brojem dionica u opticaju. Tu ‘mjeru‘ u obzir uzimaju investitori kako bi procijenili vrijednost kompanija, a time i čije će dionice kupiti (a čije će zaobići).

Prema podacima stranice Companies Market Cap, najvrednija javna tech kompanija u Europi nizozemski je proizvođač opreme za kompjuterske čipove ASML Holding, s tržišnom kapitalizacijom od 366,91 milijardi dolara. Nakon ASML-a po vrijednosti slijedi njemačka softverska kompanija SAP, s 255,51 milijardi dolara vrijednosti, dok je na trećem mjestu irska IT tvrtka Accenture s trenutnih 206,35 milijardi dolara vrijednosti. Zatim slijedi Siemens, s trenutnih 143,92 milijarde dolara vrijednosti. Odmah iza njega prema tržišnoj vrijednosti je Schneider Electric (140,26 milijardi dolara). Nešto poznatiji Spotify švedski je streaming servis s vrijednošću od 69,21 milijardu dolara, a slijedi ga nizozemska tvrtka NXP Semiconductors (65,78 milijardi dolara) koja proizvodi čipove. Tu su još i francuska tvrtka Dassault Systèmes specijalizirana za 3D dizajn (49,74 milijardi dolara), švicarska tehnološka tvrtka TE Connectivity (45,74 milijardi dolara), najveći njemački proizvođač poluvodiča Infineon (45,62 milijarde dolara) te nizozemska fintech platforma Adyen (45,5 milijardi dolara).

Da je izlistan na burzi, na idućem bi se mjestu našao britanski fintech Revolut, čija je tržišna vrijednost nedavnom prodajom dionica zaposlenika procijenjena na 45 milijardi dolara. No, zbog toga je Revolut najvrednija privatna tvrtka u Europi.

Zaokret Europe prema proizvodnji čipova

Navedene kompanije teško da se prema tržišnoj vrijednosti mogu staviti uz bok američkim i kineskim tehnološkim divovima. Na primjer, najvrjednija američka kompanija Apple, ujedno i najvrjednija kompanija na svijetu, trenutno vrijedi 3,43 bilijuna dolara, a za petama su joj Nvidia (3,19 bilijuna dolara) i Microsoft (3,13 bilijuna dolara). Ova usporedba oslikava generalno zaostajanje tehnološkog sektora u Europi za američkim i azijskim konkurentima, unatoč brojnim inicijativama, na što se već godinama upozorava.

Međutim, upravo su danas spomenute tvrtke Infineon i NXP Semiconductor, zajedno s njemačkom tvrtkom Bosch te tajvanskom kompanijom kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), započele izgradnju tvornice čipova u njemačkom gradu Dresdenu, vrijedne 10 milijardi eura.

Kako prenosi Hina, ovo ulaganje, koje bi trebalo stvoriti dvije tisuće novih radnih mjesta, nastoji potaknuti strateški zaokret u EU po pitanju proizvodnje poluvodiča. Tom se inicijativom nastoji udvostručiti trenutni europski udio na globalnom tržištu čipova, koji sada iznosi tek 10 posto. Proizvodnja čipova, najviše za automobilsku industriju, trebala bi započeti 2027. godine.

Međutim, većinski vlasnik tvornice koja će se zvati European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) ipak će biti tajvanski TSMC, dok će ostali europski partneri imati po 10 posto vlasničkog udjela. Unatoč svim naporima Europske unije i ostalih europskih zemalja, čini se kako će proći još podosta vremena da se Europa po pitanju tehnoloških kompanija približi SAD-u i Kini. Ako se to ikada i dogodi.

06. rujan 2024 05:33