Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Prodajom dionica zaposlenika vrijednost Revoluta procijenjena na 45 milijardi dolara

16. Kolovoz 2024.

Britanska fintech kompanija Revolut potpisala je ugovore sa skupinom vodećih tehnoloških investitora kako bi zaposlenicima omogućila likvidnost kroz sekundarnu prodaju dionica. Naime, prodajom dionica za koje se očekuje da će zaposlenicima donijeti zaradu od 500 milijuna dolara, Revolut je stekao vrijednost od 45 milijardi dolara (odnosno 35 milijardi funti), potvrdivši time svoju poziciju najvrjednije privatne tehnološke tvrtke u Europi.

Kako prenosi Guardian, posljednji put Revolut je procijenjen na 33 milijarde dolara, i to 2021. godine. Sada vrijedi više od velikih high street banaka NatWest i Barclays, koje prema tržišnim procjenama vrijede 29 milijardi funti, odnosno 33,5 milijardi funti.

Osim zaposlenika koji će imati korist od Revolutovih odličnih financijskih rezultata, imat će ju i suosnivač i izvršni direktor Nik Storonsky. Njegov udio nije javno poznat, no vjeruje se da vrijedi milijarde funti. Storonsky, inače bivši trgovac Lehman Brothersa, Revolut je pokrenuo 2015. godine, a od tada je tvrtka narasla na deset tisuća zaposlenika, opslužujući 45 milijuna kupaca u 38 zemalja, s više od 50 proizvoda i usluga.

image

Nik Storonsky

- Oduševljeni smo što možemo pružiti priliku našim zaposlenicima da shvate dobrobiti kolektivnog uspjeha tvrtke. Njihov naporan rad, inovativnost i predanost doveli su nas do toga da postanemo najvrednija privatna tehnološka tvrtka u Europi. Također smo uzbuđeni zbog partnerstva s nekoliko novih investitora koji dijele našu viziju dok nastavljamo naše putovanje prema redefiniranju bankovnog krajolika kakvog smo poznavali - izjavio je Storonsky.

Među onima koji kupuju dionice zaposlenika su institucionalni investitori Tiger Global Management, Coatue i D1 Capital Partners.

Dobre vijesti nakon niza problema

Vijest stiže mjesec dana nakon što je Revolut izvijestio o rekordnoj godišnjoj dobiti i tjednima nakon što je osigurao dugo očekivanu bankarsku licencu u Velikoj Britaniji, za koju je trebalo više od tri godine da je regulatori odobre.

Revolut se također posljednjih godina borio s optužbama za lošu korporativnu kulturu i neadekvatne kontrole pranja novca, za koje se vjeruje da su pridonijeli odgodi njegove licence. Od tada su u Revolutu, kažu, riješili niz računovodstvenih problema i kršenja propisa EU-a, te se u potpunosti uskladili s propisima protiv pranja novca i financiranja terorizma te uložili napore u poboljšanje svoje radne kulture.

Sljedeći korak - IPO?

Visoka procjena vrijednosti, rekordna dobit i licenca za bankarstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu koju samo što nije dobio trebali bi utrti put i velikom izlasku na burzu. Međutim, šefovi Revoluta još nisu potvrdili datum i mjesto dugo očekivanog exita.

Revolut je u svom godišnjem izvješću u srpnju nagovijestio da se priprema za javno uvrštenje, rekavši da je ‘pojačao‘ svoje financijske kontrole na načine koji se očekuju od ‘izlistanih kompanija‘.

Očekuje se da će britanski političari pokrenuti novu ofenzivu kako bi osigurali da Revolut izađe na Londonskoj burzi, zbog straha da bi mogao plasirati svoje dionice u inozemstvo u SAD-u. Očekuje se da će ministrica laburista, Tulip Siddiq, pokrenuti to pitanje kada se sastane sa šefovima Revoluta kasnije ove jeseni.

16. rujan 2024 08:36