Tehno
StoryEditor

Neovlašteno korištenje tehnologije zaustavilo prodaju Appleovih ‘pametnih‘ satova

27. Prosinac 2023.
Apple logo

Neovlašteno korištenje tehnologije za mjerenje razine kisika u krvi zaustavio je prodaju Appleovih pametnih satova u SAD-u nakon spora s proizvođačem medicinskih uređaja Masimom.  

Masimo je optužio tehnološkog diva da mu otima ključne radnike i neovlašteno koristi njegovu tehnologiju za mjerenje razine kisika u krvi, objašnjava BBC.

Američki regulator utvrdio je u listopadu da je Apple prekršio dva Masimova patenta i zabranio je prodaju ‘pametnih‘ satova s aplikacijom baziranom na Masimovoj tehnologiji, uz diskrecijsko pravo Bijele kuće na veto do Božića.

Početkom prosinca Apple je ‘preventivno‘ uklonio uređaje sa internetske stranice i trgovina u SAD-u i najavio je žalbu na odluku regulatora.

Ured predstavnice za vanjsku trgovinu Katherine Tai objavio je u utorak da su odustali od intevencije, nakon "temeljitih konzultacija". Apple je zatražio da se zabrana odgodi dok carinska uprava ne utvrdi jesu li patenti prekršeni i u izmijenjenim verzijama satova, koje ne koriste Masimovu tehnologiju.

Apple je ugradio spornu aplikaciju u većinu satova prodanih od 2020., uz iznimku jeftinijeg modela SE.    

Carinska uprava trebala bi donijeti odluku 12. siječnja, prema Appleovom glasnogovorniku.

Glasnogovonik Masima smatra odluku ‘pobjedom u borbi za integritet američkog sustava registracije patenata i, u konačnici, za američke potrošače‘.

28. travanj 2024 00:23