Tehno
StoryEditor

Nvidia premašila Microsoft i postala najvrjednija kompanija na svijetu

19. Lipanj 2024.

Nvidia je ovog tjedna postala najvrjednija kompanija na svijetu skinuvši tako s trona tehnološkog giganta Microsofta. Dionice ovog proizvođača čipova porasle su 3,5 posto na 135,58 dolara što je dovelo do tržišne kapitalizacije od 3,335 bilijuna dolara. Usporedbe radi, Microsoftova tržišna vrijednost je na 3,317 bilijuna dolara te su njegove dionice zabilježile pad od 0,45 posto dok su dionice Applea skliznule preko jedan posto, a tržišna vrijednost kompanije iznosi 3,286 bilijuna dolara. 

Podsjetimo, Nvidijina tržišna vrijednost je prije svega dva tjedna porasla na više od tri bilijuna dolara te je nakratko prestigla Apple kao druga najvrjednija tvrtka na svijetu, a danas je daleko iznad proizvođača iPhonea.

Nvidijin nevjerojatan rast tržišne vrijednosti u protekloj godini postao je amblem ludnice Wall Streeta koja jaše na AI tvrtkama, a kompanija je također postala najtrgovanija tvrtka na Wall Streetu s dnevnim prometom u prosjeku od 50 milijardi dolara dok Apple, Microsoft i Tesla, prema podacima LSEG-a, imaju dnevni promet u prosjeku od deset milijardi dolara. Vrijedi spomena da ovaj proizvođač čipova sada čini oko 16 posto cjelokupnog trgovanja indeksa S&P 500.

Dionice ove kompanije gotovo su se utrostručile tijekom ove godine pri čemu potražnja za Nvidijinim vrhunskim procesorima kontinuirano raste. Divovi Microsoft, Meta Platforms i Alphabet sada se natječu u izgradnji AI značajki na svojim platformama što je idealno za Nvidiju čije procesore mnogi smatraju daleko superiornijima od ponude konkurenata. Također, mnogi ulagači vide Nvidiju kao najvećeg pobjednika u ovoj početnoj eri naglog razvoja umjetne inteligencije.

Nvidijina tržišna vrijednost u posljednjih je godinu dana porasla s jednog na tri bilijuna dolara s tim da je dva bilijuna dosegnula u veljači što znači da je nezaustavljivom proizvođaču čipova trebalo nešto više od tri mjeseca da dosegne ono o čemu mnoge tvrtke sanjaju. Iako su joj proteklih godina predviđali propast, tvrtka je dosljedno nadmašivala visoka očekivanja Wall Streeta po pitanju prihoda i dobiti, a njezini rukovoditelji najavljuju i dodatan rast u sljedećoj godini.

Ulagači su pohrlili u Nvidijine dionice jer tehnološke grupe poput Googlea, Microsofta i Mete troše milijarde dolara na njezine čipove, bez naznaka da će se njihovo povećanje potrošnje usporiti u bliskoj budućnosti. Također,  Nvidijini čipovi za podatkovne centre pokreću modele umjetne inteligencije za koje je izvršni direktor Jensen Huang tvrdio da će potaknuti novu ‘industrijsku revoluciju‘, transformirajući globalno poslovanje značajkama za povećanje produktivnosti. Tvrtka je u svibnju objavila još jedno odlično izvješće o prihodima koji su porasli za 262 posto na godišnjoj razini, uglavnom zahvaljujući prodaji svoje trenutne generacije čipova ‘Hopper‘. 

19. lipanj 2024 17:32