Tehno
StoryEditor

OpenAI ulazi na tržište kojim dominira Google

26. Srpanj 2024.
Sam Altman, Open AI

Valjda nema dana da tvrtka Sama Altmana, Open AI ne objavi neku ludu novost, preuzimanje ili nekakav napredak u svom radu. Posljednja objava kaže, kako Open AI ulazi na tržište tražilica, kojim zna se, dominira Google, lansiranjem SearchGPT-a, tražilice koja se temelji na umjetnoj inteligenciji i koja pruža pristup informacijama s interneta u stvarnom vremenu.

No, osim što ovaj novi AI gigant ovim činom kroči na Googleovo tržište, s ovim potezom postaje i konkurencija Microsoftu i njegovoj tražilici Bing. Ne bi to bilo čudno da Microsoft nije uložio ogromne novce u Open AI, ali čini se da to Altmana ne sprječava da se širi svojim pipcima i prema samom Microsoftu, ali i novim igračima na tržištu poput Perplexityja — AI chatbota usmjerenog na pretraživanje koji podržavaju Amazon, osnivač Jeff Bezos i poluvodički div Nvidia.

Nakon objave OpenAI-ja, dionice Googleove matične tvrtke Alphabet zabilježile su pad od 3 posto. OpenAI je objavio da se prototip trenutno testira s malom skupinom korisnika i izdavača te da planiraju integrirati najbolje značajke iz SearchGPT-a u ChatGPT u bliskoj budućnosti.

- Alati za pretraživanje pokretani umjetnom inteligencijom iz OpenAI-ja i Perplexityja vrše pritisak na Google da poboljša svoju igru - rekao je analitičar Canaccord Genuityja, Kingsley Crane.

Google trenutno dominira tržištem tražilica s udjelom od 91,1 posto u lipnju, prema podacima tvrtke za web analitiku Statcounter.

SearchGPT će korisnicima pružati sažete rezultate pretraživanja s izvornim vezama kao odgovor na korisničke upite, navodi se u blog postu OpenAI-ja. Korisnici će također moći postavljati dodatna pitanja i dobivati kontekstualne odgovore. Tvrtka će izdavačima omogućiti pristup alatima za upravljanje načinom na koji se njihov sadržaj pojavljuje u rezultatima SearchGPT-a. News Corp i The Atlantic su među izdavačkim partnerima za ovaj novi alat. Čini se da ovaj potez signalizira bližu suradnju između izdavača i OpenAI-ja, nakon što je tvrtka sklopila ugovore o licenciranju sadržaja s velikim organizacijama kao što su Associated Press, News Corp i Axel Springer. Međutim, noviji pružatelji usluga pretraživanja koje pokreće umjetna inteligencija mogli bi se suočiti s vlastitim izazovima. Perplexity se već suočava s neriješenim pravnim postupkom izdavača kao što su Wired, Forbes i Condé Nast, napomenuo je Crane.

Integrirali AI

Glavne tražilice pokušavaju integrirati umjetnu inteligenciju u pretraživanje otkad je ChatGPT prvi put pokrenut u studenom 2022. Microsoft je rano usvojio tehnologiju OpenAI-ja za svoju tražilicu Bing, dok je Google predstavio sažetke pokretane umjetnom inteligencijom na svojoj razvojnoj konferenciji u svibnju. Lansiranjem SearchGPT-a, OpenAI se postavlja kao značajan igrač na tržištu tražilica, izazivajući trenutne lidere i uvodeći inovacije koje bi mogle preoblikovati način na koji korisnici 

05. rujan 2024 18:36