Tehno
StoryEditor

Otpad iz Sueskoga kanala pretvara se u zeleni vodik

26. Lipanj 2022.

Ni zeleni vodik nije baš zelen. Uvjereni su u to i u njemačkoj tvrtki H2-Industries, specijaliziranoj za skladištenje energije, iz koje su najavili gradnju postrojenja u Egiptu koja bi otpad iz Sueskoga kanala pretvarala u doista zeleni vodik. Planiraju uložiti četiri milijarde američkih dolara u taj prvi projekt na svijetu prema kojem bi za proizvodnju vodika izbjegli fosilna goriva.

Za dobivanje energije najčešće se, naime, vodik izvlači iz vode s pomoću topline i kemijskih reakcija. Energetski je to intenzivan proces koji, osim kada se upotrebljavaju obnovljivi izvori, stvara štetne emisije stakleničkih plinova.

Tvrtka H2-Industries inovirala je proces: planira organski otpad, kao i plastiku, poljoprivredni otpad i kanalizacijski mulj iz gospodarske zone Sueskoga kanala pretvoriti u iskoristivi vodik i prenijeti ga u prenosivi fluid (tekućinu ili plin) kako bi ga transportirala i napunila skladišne spremnike slično kao što se pune dizelom, ali bez odgovarajućih emisija ugljika.

Dobavljači, objasnili su, mogu potom otpadnu toplinu iz procesa H2-Industries iskoristiti za proizvodnju energije s pomoću parnih turbina i generatora. Prema navodima tvrtke, na taj način na godinu bi se moglo proizvesti 300.000 tona zelenog vodika, a elektrana bi mogla zbrinuti četiri milijuna tona komunalnog otpada.

Projekt, prema najavama, proizvodit će zeleni vodik po pola cijene od trenutačnih proizvodnih tehnologija. Očekuje se i da bi emisije CO2 – koje se uhvate u preradi – mogle stvoriti jeftin sintetički dizel (eDiesel) ili održivo zrakoplovno gorivo (SAF). No za to će se projekt iz faze istraživanja i razvoja morati prebaciti u komercijalnu upotrebu. I taj dan, navodno, nije tako daleko.

26. travanj 2024 17:06