Tehno
StoryEditor

Prozirni solarni paneli ruše rekorde učinkovitosti

13. Studeni 2022.

Dan u kojem će se domovi i uređaji napajati energijom kroz prozore sve je bliže jer prozirni solarni paneli postaju sve popularniji i među investitorima i graditeljima, a i sve su učinkovitiji.

Svako se malo sruši neki rekord u razvoju sve boljih prozirnih solara odnosno možebitnih prozorskih ‘stakala‘, a sada su znanstvenici švicarske École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) pronašli način za izradu prozirnih fotosenzibilizatora koji mogu apsorbirati svjetlost u cijelom spektru vidljive svjetlosti, uključujući izravnu i ambijentalnu.

Prozirne solarne ćelije vrsta su, naime, ćelija osjetljivih na boju koje zovu i ćelije Grätzel ili DSC. Te jeftine solarne ćelije upotrebljavaju fotosenzibiliziranu boju za pretvaranje vidljive svjetlosti u električnu energiju, no dosadašnje verzije DSC-a oslanjale su se na izravnu sunčevu svjetlost.

Tim istraživača u Švicarskoj, kako su opisali u studiji objavljenoj u časopisu Nature, naveliko ih je poboljšao jer ne samo da sada mogu skupljati svjetlost u cijeloj vidljivoj domeni, nego su im i povećali fotonaponske performanse, što je bila slaba točka te tehnologije.

Prihvati li tržište tu poboljšanu verziju vjerojatno je da će brojne zgrade i kuće dobiti energetski učinkovitija, a vjerojatno i raznobojna lica. Solarne ćelije osjetljive na boju ne moraju, naime, biti prozirne, već se mogu proizvesti u više boja po niskoj cijeni.

Neke su već našle svoje mjesto na krovnim prozorima, staklenicima, kao i staklenim pročeljima. Primjerice, prve su u Kongresnom centru SwissTech u Lausannei ugrađene još prije 10 godina.

22. svibanj 2024 15:15