Tehno
StoryEditor

Reddit podnio zahtjev za IPO, najveći profiter mogao bi biti Sam Altman

23. Veljača 2024.
I dok je zanimljivo pratiti što se događa s Redditom uoči izlaska na burzu, čini se da korisnici nisu baš zainteresirani za kupnju dionica

Društvena mreža Reddit podnijela je dugoočekivani zahtjev za inicijalnu javnu ponudu na burzi (IPO) američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu. Tvrtka planira trgovati na njujorškoj burzi pod oznakom ‘RDDT‘. Njegov debi na tržištu, koji se očekuje kroz sljedećih mjesec dana bit će prva velika tehnološka inicijalna javna ponuda ove godine te je riječ o prvom IPO-u društvene mreže od 2019. kada je Pinterest izašao na burzu.

Reddit je, kako tvrde, prošle godine ostvario 804 milijuna dolara prihoda od prodaje prostora za oglašavanje što je 20 posto više u odnosu na 2022. godinu. Tvrtka, koju su 2005. godine osnovali tehnološki poduzetnici Alexis Ohanian i Steve Huffman, od svog osnutka bilježi gubitke pa je tako objavila i neto gubitak od 90,8 milijuna dolara u prošloj godini. Usporedbe radi, u 2022. su zabilježili gubitak od 158,6 milijuna dolara.

Reddit je jedna od najposjećenijih društvenih mreža kako u SAD-u tako i u Europi, pa na kraju i u Hrvatskoj, no bez obzira na to online oglašivački prostor neusporediv je s onim tehnoloških divova poput Mete, odnosno Facebooka i Alphabeta, odnosno Googlea.

Ova društvena mreža ima više od 100 tisuća zajednica i 73 milijuna dnevnih aktivnih korisnika te mu je u zadnjem tromjesečju 2023. godine u SAD-u prosječan prihod po korisniku iznosio 5,51 dolara. Gledajući globalno, prosječni prihod po korisniku iznosio je 3,42 dolara što je pad od dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

AI, gaming i kriptovalute

Reddit je odlučio nadograditi i svoje mogućnosti pretraživanja, a planiraju koristiti i umjetnu inteligenciju za poboljšanje svog poslovanja. Također, u fazi su razvoja i unovčavanja poslovanja licenciranja podataka u kojem bi trećim stranama bilo dopušteno pristupiti podacima i pretraživati ih na platformi.

U skladu s time, ovoga su tjedna potpisali i ugovor s Googlom prema kojem će mu dati pristup svojim podacima kako bi, između ostalog, uvježbao svoje AI modele. Zanimljiv je to korak s obzirom da je u lipnju prošle godine nekoliko moderatora zaključalo zajednice, odnosno subreddite, kao dio ‘blackouta‘ u znak protesta protiv odluke tvrtke da poveća cijenu koju neki programeri trećih strana plaćaju za korištenje sučelja za programiranje aplikacija (API). Iz Reddita su tada rekli da je promjena cijena bila neophodna jer mnoge velike tehnološke tvrtke koriste njihove podatke za treniranje velikih jezičnih modela.

– U siječnju smo sklopili određene ugovore o licenciranju podataka s ukupnom vrijednošću ugovora od 203 milijuna dolara – rekli su iz Reddita u vezi licenciranja podataka.

Osim umjetne inteligencije, čini se da Reddit istražuje i poslovnu strategiju sličnu onoj Robloxovoj koji najveći dio svojih prihoda ostvaruje od digitalne prodaje na svojoj platformi. Kako Reddit želi uvesti više značajki da bi stvorila ekonomiju korisnika, mnogi, prema onome što piše u prijavi za IPO, naslućuju da bi društvena mreža mogla ući i u segment gaminga.

Također, zahtjev je otkrio da je tvrtka uložila i u nekoliko kriptovaluta, uključujući bitcoin i ethereum, no iz tvrtke su se izjasnili da kriptovalute posjeduju samo kao kriptoimovinu za potrebe riznice te da u budućnosti ne namjerava ulagati u druge kriptovalute.

Nadalje, Reddit će ponuditi tri klase dionica s različitim udjelima s pravom glasa. Dionice klase A imat će jedan glas po dionici. Dionice klase B imat će deset glasova po dionici i mogu se u bilo kojem trenutku pretvoriti u jednu dionicu klase A dok dionice klase C nemaju pravo glasa.

Korisnici nezainteresirani

I dok je zanimljivo pratiti što se događa s Redditom uoči izlaska na burzu čini se da korisnici nisu baš zainteresirani za kupnju dionica. Dok mnogi pišu da ‘ne žele jesti tamo gdje pišu gluposti‘ drugi pak tvrde da bi dionice kupili ‘samo ako ih netko prodaje u pola cijene‘, no jedan od najvećih dobitnika Redditove inicijalne javne ponude na burzi mogao biti izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman.

Altman je trenutno treći najveći dioničar ove društvene mreže s 8,7 posto udjela, otkrio je Reddit u zahtjevu za IPO. Iako zahtjev ne specificira cijenu po kojoj će Reddit nastojati prodati dionice na predstojećem IPO-u, Bloomberg je izvijestio da tvrtka traži procjenu od najmanje pet milijardi dolara. To bi značilo da bi Altmanov udjel, koji se sastoji od 789 456 dionica klase A i 11,4 milijuna dionica klase B s pravom glasa, na otprilike 435 milijuna dolara.

Altmanova povezanost s Redditom datira od 2014. godine kada je prvi puta uložio u ovu društvenu mrežu, a obnašao je funkciju i člana Uprave do 2022. godine. Tijekom tog razdoblja Reddit je prošao kroz brojne interne promjene povezane s rotirajućim izvršnim direktorima, a u jednom je trenutku 2014. godine Altman zasjeo i na stolicu izvršnog direktora kompanije. No tu je funkciju obnašao tek osam dana.

– Iako je mojih osam dana na poziciji izvršnog direktora Reddita bilo na neki način zabavno, sretan sam što se bliže kraju i siguran sam da će novi tim obaviti daleko bolji posao i podignuti kompaniju na visoku razinu – rekao je Altman kada je odstupao s te pozicije.

Osim Altmana, ostali veliki dioničari kompanije su Steven Newhouse iz Advance Magazine Publishersa koji ima oko 30 posto udjela te kineski tehnološki gigant Tencent koji ima 11 posto udjela. Suosnivač i izvršni direktor Reddita Steve Huffman ima 3.3 posto udjela u tvrtki.

27. travanj 2024 18:47