Tehno
StoryEditor

SpaceX ušao u novu rundu investiranja, trebao bi prikupiti 750 milijuna dolara

03. Siječanj 2023.

Muskov SpaceX ušao je u novu rundu investiranja, a prema pisanju stranih medija trebao bi prikupiti oko 750 milijuna dolara te se sada tvrtka procjenjuje na 137 milijardi dolara.

Tvrtka je u 2022. godini prikupila više od dvije milijarde dolara uključujući i posljednju rundu od 250 milijuna u srpnju, a krajem svibnja je procijenjena na 127 milijardi dolara.

Novi krug financiranja vodi Andreessen Horowitz koji je sudjelovao i u Muskovu otkupu Twittera vrijednom 44 milijarde dolara, a detalje najnovije investicije još nisu komentirali. Rani ulagači u SpaceX uključivali su Founders Fund, Sequoiu i Gigafund.

SpaceX je prošle godine postigao nekoliko novih prekretnica, no velike je probleme imao zbog kašnjenja programa Starship koji je dio NASA-inih napora da vrati astronaute na Mjesec.

Prošle godine SpaceX je postigao nekoliko novih prekretnica, ali se suočio s kašnjenjem svog programa Starship, koji je dio NASA-inih napora da vrati astronaute na Mjesec. Nadalje, tvrtka je zaslužna i za pružanje internetske mreže Ukrajincima od početka ruske invazije, a mreža Starlink je prošle godine premašila i milijun pretplatnika. Isto tako, s krajem 2022. godine Elon Musk se na svom Twitter profilu pohvalio i s ukupno 61 lansiranjem višekratnih raketa u jednoj godini.

Kako je Musk opetovano govorio o geopolitičkim pitanjima na Twitteru tako je pod upitnik došla i njegova pozicija u SpaceX-u jer mnogi investitori smatraju da ga je Twitter odvratio od razvoja SpaceX-a i Tesle. Musk je svejedno zadržao svoju ulogu u obje tvrtke, a još uvijek nije odstupio ni s pozicije izvršnog direktora Twittera unatoč mišljenju korisnika da je to prijeko potrebno.

17. travanj 2024 17:38