Tehno
StoryEditor

Korisnici Twittera odlučili: Musk treba otići s pozicije direktora

19. Prosinac 2022.

Hoće li Elon Musk ostati dosljedan svojim riječima i odstupiti s pozicije prvog čovjeka Twittera pitanje je koje trenutno zanima svakog korisnika i pratitelja američkog tehnološkog mogula. Musk je ovog vikenda na svom Twitter profilu objavio anketu s pitanjem treba li odstupiti s pozicije izvršnog direktora popularne društvene mreže, uz napomenu da će poštovati odluku korisnika i postupiti prema rezultatima ankete.

Glasanje na Twitteru je završeno, a prema rezultatima, Musk bi trebao odstupiti sa svoje pozicije. Nešto više od 17,5 milijuna korisnika Twittera sudjelovalo je u anketi, a 57,5 posto njih smatra da Musk treba otići iz direktorske fotelje.

I dalje vlasnik

Od njegova preuzimanja Twittera početkom studenog ove godine Muska kontinuirano prate kontroverze, od otpuštanja zaposlenika do drastičnog povećanja govora mržnje na digitalnoj platformi, a prošlog je tjedna još jednom iznenadio svoje pratitelje suspendirajući korisničke račune nekoliko američkih novinara koji su javno kritizirali njegov rad.

Nadalje, samoprozvani apsolutist slobode govora zabranio je i promoviranje drugih društvenih mreža putem Twittera, pa se tako tijekom vikenda proširila i vijest da će od sada objave tipa ‘Zapratite me na Instagramu‘ biti kršenje pravila Twittera, a isto vrijedi i za Facebook, Mastodon, Truth Social, Tribel, Post i Nostr.

Preuzevši nekada najveću društvenu mrežu, danas u velikom zaostatku za, recimo, TikTokom ili Instagramom, Musk je najavio i ‘čišćenje‘ Twittera od botova, a ako je suditi prema reakcijama njegovih pratitelja nakon objave neformalne ankete, veliku ulogu u rezultatima mogli bi odigrati upravo botovi.

Ipak, neovisno o tome jeste li vi glasali ‘za‘ ili ‘protiv‘ Elona Muska u anketi da ostane na poziciji izvršnog direktora, činjenica je da je on i dalje glavni vlasnik društvene mreže, neovisno tko se nalazio u direktorskoj fotelji.  Drugi najveći investitor tvrtke je saudijski princ Alwaleed bin Talal Al Saud, a na trećem se mjestu nalazi Qatar Investment Authority koji je uložio 375 milijuna dolara u platformu.

Zanimljivo je kako mnogi korisnici društvenih mreža smatraju da su upravo oni igrali veliku ulogu u objavi ove ankete s obzirom da je uslijedila nakon njihova sastanka u finalu Svjetskog prvenstva.

Drugi veliki faktor je i činjenica da su Tesline dionice pale 57 posto ove godine, nakon sve veće zabrinutosti da je veliko preuzimanje Twittera odvratilo američkog milijardera od tvrtke koja ga je i dovela do pozicije najbogatije osobe svijeta. Ipak, tu mu je titulu prošlog tjedna ‘oteo‘ Bernard Arnault, glavni izvršni direktor najveće svjetske tvrtke luksuzne robe.

03. svibanj 2024 15:12