Tehno
StoryEditor

U najvećoj svjetskoj uspravnoj farmi raste zelenjava

24. Srpanj 2022.

U više od 30.000 četvornih metara zgrade nadomak međunarodne zračne luke Al Maktoum u Dubaiju raste zeleno blago koje bi trebalo barem malo utažiti glad bogatih stanovnika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Čak 90 posto hrane koja se pojede u toj zemlji stiže iz uvoza pa su emiratska kompanija Emirates Flight Catering (EKFC) i američka Crop One još prije četiri godine odlučile zajednički uložiti 40 milijuna američkih dolara u razvoj moderne farme nazvane ECO 1, neovisne o vanjskim utjecajima.

U zdanju nalik na skladište tako se sad uzgajaju salata, špinat, riga i drugo lisnato povrće. Prema objavama kompanije Crop One, vertikalna farma troši 95 posto manje vode nego što bi tražio uzgoj povrća na poljima i po vrtovima, ne upotrebljavaju se pesticidi i herbicidi, a budući da se povrće uzgaja u kontroliranim uvjetima ne treba ga, kažu uzgajivači, ni čistiti ni prati prije jedenja. Potpuno čisto stiže u trgovine ili u zrakoplove.

Nije ipak otkriveno koliko će vertikalna farma trošiti energije. Sigurno nije jeftino osvjetljavati police po zidovima na kojima raste zelenjava puna klorofila, a i treba klimatizirati desetke tisuća četvornih metara.

No, barem se neće trošiti nafta kao kad traktori odrađuju što treba po oranicama. EKO 1 samo je jedna u nizu sve impozantnijih unutarnjih farmi koje niču po svijetu, a kompanije koje ih razvijaju, poput, primjerice nizozemske tvrtke Signify, njemačkih Osrama i Infarma, američkih Freight Farmsa i AeroFarmsa, mahom imaju velike planove o širenju poslovanja.

16. travanj 2024 02:33