Tehno
StoryEditor

Vaše sljedeće ulaganje: odmor u letećoj jahti

22. Svibanj 2022.

Zahvaljujući svojevrsnom mekom cepelinu koji pogoni sustav propulzije zraka i helija ugrađenom u novu leteću jahtu švicarske kompanije AirYacht, za nešto više od četiri godine mogli biste brodom poletjeti. Njezini osnivači, inženjeri Guillaume Hoddé i Matthieu Ozanne, koji dijele strast prema letenju, udružili su se s dizajnerom brodova Franckom Darnetom pa obećavaju da će razviti, proizvesti i isporučiti ekskluzivne leteće jahte (AirYachts) svojim sretnim kupcima.

Narudžbe već primaju, cijenu nisu objavili, ali jesu da prvu isporuku novog prometala planiraju za kraj 2026. godine. Opisuju da je riječ o posve novom konceptu koji spaja snagu letenja zračnog broda s luksuznim pogodnostima superjahte. Putnicima, kažu, žele priuštiti slobodu da lutaju bilo gdje u svijetu; jezerima i morima, pustinjama i planinama.

Objašnjavaju da se revolucionarni dizajn AirYachta sastoji od dva odvojena modula: zračnog broda od 200 metara ispunjenog helijem i ultralake potpuno ugljične 52-metarske superjahte na koju je 'brod' spojen. Svaki modul imat će i svoju posudu – zračni brod tročlanu, a superjahta dvanaesteročlanu. Na letećoj jahti moći će boraviti od deset do 12 gostiju u pet ili šest kabina.

Predviđeno je i da će gosti moći uživati na terasama smještenim na bokovima jahte, kao i na dnevnom boravku od 120 četvornih metara koji je na krmi. I nisu prvi koji obećavaju leteće brodove.

Talijanski studio za dizajn Lazzarini početkom je godine objavio (već drugu) viziju svoje zračne jahte. Doduše, još je riječ tek o konceptu. Čini se ipak da počinje žestoko natjecanje tko će prvi omogućiti luksuzan odmor u zraku. Čak je njemačka kompanija Lufthansa lani u prosincu objavila da planira otvoriti leteći hotel.

750 četvornih metara luksuznog prostora dobili biste kupnjom leteće jahte AirYacht istoimene švicarske kompanije. Dok leti, bit će dugačka 200 metara

3000 metara zasad je najviša predviđena visina na kojoj će moći letjeti AirYachtove jahte. Moći će lebdjeti, najavljeno je, na visini od 100 metara iznad tla

21. travanj 2024 08:48