Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Aircash u vrhu najbrže rastućih tvrtki u Europi, FT uvrstio još četiri hrvatske tvrtke na popis

01. Ožujak 2023.

Zahvaljujući rastu prihoda od 2018. do 2021. godine od čak 6068,1 posto, hrvatska fintech tvrtka Aircash uvrštena je na visoko 14. mjesto od 1000 najbrže rastućih tvrtki u Europi prema godišnjem popisu koji objavljuje ugledni britanski poslovni dnevnik Financial Times.

Popis 1000 najbrže rastućih europskih tvrtki FT-a temelji se na rastu prihoda od 2018. do 2021. godine, što u ovom slučaju pokazuje koje su tvrtke napredovale u razdoblju lockdowna, unatoč i zahvaljujući pandemiji. Stoga je na ovogodišnjem popisu najviše tehnoloških i e-commerce tvrtki. Prvo mjesto zauzela je britanska tvrtka Tripledot Studios koja proizvodi mobilne igre, drugo fintech tvrtka Marshmallow, također britanska, a treće talijanski proizvođač litijskih baterija WeCo.

Da bi dospjele na popis, tvrtke moraju imati prosječnu godišnju stopu rasta (compound annual growth rate – CAGR) od 36,2 posto. Aircash je imao CAGR od 295,7 posto te rast prihoda sa 199 tisuća eura u 2018. na 12,1 milijun eura u 2021. godini.

– Proširenje poslovanja na nova tržišta u EU u prošloj godini značajno je utjecalo na naš rast te će daljnji planovi širenja dodatno ojačati našu poziciju. Također, u planu je i daljnje širenje tima stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva – izjavio je ovim povodom Hrvoje Ćosić, izvršni direktor Aircasha.

image

Hrvoje Ćosić

foto Lider Media
– Kao tvrtka koja se temelji na inovacijama, ulaganje u razvoj novih tehnologija i proizvoda bit će ključan za održavanje naše pozicije lidera u industriji. S obzirom na to da svakodnevno unaprjeđujemo korisničko iskustvo te nudimo jednostavnija i efikasnija rješenja za naše korisnike, ovo priznanje dodatno nas motivira da nastavimo raditi na razvoju novih usluga te uspostavljanju novih partnerskih odnosa u cilju daljnjeg širenja poslovanja – dodao je Ćosić.

Najveći je to plasman jedne hrvatske tvrtke u sedam godina otkako FT objavljuje godišnju listu, a uz Aircash su još četiri hrvatske tvrtke našle svoje mjesto među najbrže rastućim tvrtkama u Europi.

Devōt

image

Martin Morava

Među prvih 100 najbrže rastućih tvrtki u Europi našla se i hrvatska zdravstveno-tehnološka tvrtka Devōt, koju je nedavno i Deloitte svrstao na popis najbrže rastućih tvrtki u Srednjoj Europi, baš kao i Aircash. Devōt, kojega je osnovao Martin Morava, s prosječnom stopom rasta od 155.8 posto našao se na 87. mjestu. Prihodi su im u 2021. godini narasli na 2,6 milijuna eura, sa 158 tisuća eura u 2018. godini.

Syntio

Na trećem mjestu od hrvatskih tvrtki na ovoj se ljestvici našla tvrtka Syntio koja se bavi podatkovnim inženjeringom u cloudu, i to drugu godinu za redom. Prošle godine Syntio je bio na 225. mjestu, a ove godine zauzeli su 551. mjesto. Među IT tvrtkama Syntio je ove godine na 111. mjestu FT-ove ljestvice. Syntio je zabilježio prosječnu stopu rasta od 57,4 posto, dok su im prihodi u 2021. iznosili 3,5 milijuna eura, skočivši s 900 tisuća eura 2018. godine.

image

Davorin Cetto

– Iz godine u godinu bilježimo pozitivne poslovne rezultate, a ovo prestižno priznanje već drugu godinu za redom potvrđuje nam da radimo kvalitetno. Kako bismo zadovoljili potrebe tržišta i klijentima ponudili najbolja rješenja, posebno smo fokusirani na razvoj naših proizvoda i usluga, kao i na kontinuirano ulaganje u zaposlenike – istaknuo je Davorin Cetto, suosnivač i direktor tvrtke Syntio.

Syntio, osnovan 2017. u Zagrebu, jedina je tvrtka koja se od prošle godine zadržala na ovom popisu. Ostale tvrtke koje su na ovoj listi predstavljale Hrvatsku 2022. godine su Spegra (191. mjesto), Bazzar (287.), S.T.A.R. Digital (443. mjesto), Delecto (683. mjesto) Xylon (872. mjesto), Ars Futura (882. mjesto).

Heloo

image

Tomislav Pleša i Domagoj Makar

Na 712. mjestu našla se hrvatska tvrtka heloo, koja je u međuvremenu prodana outsourcing tvrtki TaskUs, čiji je većinski vlasnik američki Blackstone, najveći svjetski private equity fond. Heloo, kojega su 2017. u Zagrebu osnovali Domagoj Makar i Tomislav Pleša, zabilježio je prosječan rast od 47,3 posto, dok su im prihodi narasli s 3,8 milijuna eura 2018. na 12 milijuna eura u 2021. godini.

SysKit

Peta tvrtka iz Hrvatske koju je Financial Times uvrstio na svoju prestižnu listu jest softverska tvrtka SysKit. S prosječnom stopom rasta od 44,8 posto i prihodima u 2021. godini od 3,04 milijuna eura (u odnosu na milijun eura u 2018.), SysKit je zauzeo 771. mjesto.

image

Toni Frankola

– Iako smo zadnjih nekoliko godina izrazito usmjereni na skaliranje tvrtke, zbog velike konkurencije, nismo očekivali da ćemo biti uvršteni na listu. Ovo je dodatna potvrda da nam kontinuirano ulaganje u ljude, znanje i proizvod omogućava da stojimo uz bok najuspješnijim europskim organizacijama – rekao je Toni Frankola, izvršni direktor SysKita.

Prije nekoliko mjeseci SysKit je primio devet milijuna dolara investicije od britanskog ulagačkog fonda Cade Hill Investments.

– Iza svakog našeg uspjeha stoji puno rada i truda. Ovakva priznanja daju nam vjetar u leđa ususret svim projektima koji nas očekuju u ovoj i idućim godinama – zaključio je Frankola.

11. travanj 2024 16:27