Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Čakovečki mlinovi na korak do preuzimanja, AZTN odobrio koncentraciju

23. Srpanj 2024.
Čakovečki mlinovifoto Dražen Lapić

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) praktično je odobrila preuzimanje Čakovečkih mlinova od strane Mlin i pekare, Plodinec, AZ obaveznog mirovinskog fonda (kategorije A i B) i PBZ Croatia osiguranje (kategorije A i B). Sada još odluku treba potvrditi HANFA, nakon čega će spomenutim suvlasnicima, koji zajedno drže 64,53 posto udjela u Čakovečkim mlinovima, nastati obveza objavljivanja ponude za preuzimanje te kompanije.

Kako stoji u obavijesti na web stranici AZTN-a, Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja (VZTN) ocijenilo je temeljem potpune prijave koncentracije poduzetnika u smislu članka 20. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN), utvrđene strukture mjerodavnog tržišta s obzirom na postojeće i potencijalne konkurente, postkoncentracijskog tržišnog udjela sudionika koncentracije, očekivanih učinaka koncentracije u smislu koristi za potrošača i drugih raspoloživih podataka i saznanja, da se može razumno pretpostaviti da u konkretnom predmetu nije riječ o zabranjenoj koncentraciji u smislu odredbe članka 16. ZZTN-a.

Stoga u ovom konkretnom predmetu, budući da predmetna koncentracija nema značajan učinak na tržišno natjecanje na utvrđenim mjerodavnim tržištima, AZTN neće donijeti zaključak o pokretanju postupka ocjene koncentracije u smislu članka 22. stavka 3. i članka 39. ZZTN-a. To praktično znači da ne postoje više ni formalno-pravne prepreke da spomenuti suvlasnici Čakovečkih mlinova preuzmu tu kompaniju, odnosno, kako piše u obrazloženju ocjene AZTN-a, prijavljena koncentracija se, sukladno članku 22. stavku 1. ZZTN-a, smatra dopuštenom na 1. razini.

Koncentracija poduzetnika imat će učinke prvenstveno na tržištima u proizvodnom i zemljopisnom smislu. U proizvodnom smislu riječ je o tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, zatim o tržištu proizvodnje i uvoza pekarskih proizvoda, trgovine na veliko pekarskim proizvodima, također i trgovine na malo, otkupa žitarica (pšenica i kukuruz), proizvodnje brašna, trgovine na veliko brašnom (industrijskim kupcima i maloprodajnim lancima i veletrgovcima).

Kad je pak riječ o zemljopisnoj koncentraciji, u AZTN-u ističu da se sva spomenuta tržišta odnose na prostor cijele države Hrvatske. Također AZTN spominje i za tržište trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodim za slijedeće županije: VaraŽdinska, Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Bjelovarsko-bilogorska, Osječko-baranjska, PoŽeško-slavonska, Međimurska, Primorsko-goranska, Virovitičko-podravska, lstarska i Grad Zagreb.

Burni suvlasnički odnosi

U Čakovečkim mlinovima zadnjih godina bilo je burno među suvlasnicima, o čemu je Lider pisao. Prije pet godina kompanija je krenula drugim smjerom kada je tadašnji najveći pojedinačni dioničar Stjepan Varga, uz podršku Uprave, donio stratešku odluku da će proizvodnja brašna i pekarskih proizvoda biti u drugom planu te da će se težište poslovanja staviti na maloprodaju. Neki veći dioničari se nisu slagali s tom strategijom pa su svoje udjele prodali mirovinskim fondovima koji su, suprotno očekivanjima, podržali Vargu.

Prije dvije godine pak ponovo je došlo do raskola među suvlasnicima nakon što su predstavnici poljskog private equity fonda Enterprise Fund VII  Vargi dali (pretpostavlja se izdašnu) ponudu da maloprodajni biznis čakovečke tvrtke proda Studencu. Prema tada dobro obaviještenim izvorima, mirovinci su bili skloni prihvatiti ponudu, ali ju je Varga glatko odbio. Odnosi među suvlasnicima su se pokvarili pa je u takvoj atmosferi Varga zajedno sa suprugom Ružicom odlučio svoj udio od 24,78 posto dionica prodati sisačkoj tvrtki Mlin i pekare, koju kontrolira obitelj Plodinec.

Nakon toga potpisan je ugovor o zajedničkom djelovanju mirovinaca (Allianz ZB i PBZ Croatia osiguranje), Mlina i pekara te tvrtke Plodinec, koji sada zajedno drže 64,53 posto udjela u Čakovečkim mlinovima, uslijed čega je nastala i njihova obveza objavljivanja ponude za preuzimanje čakovečke kompanije. Očekuje se da će obvezujuća ponuda biti objavljena nakon što Hanfa formalno odobri njihovo preuzimanje Čakovečkih mlinova.

05. rujan 2024 07:30