Tvrtke i tržišta
StoryEditor

CERP prodaje 17,90 posto dionica Petrokemije

06. Lipanj 2022.
Petrokemija Kutinafoto Ratko Mavar

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je u ponedjeljak javni poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju 9,85 milijuna dionica Petrokemije u državnom vlasništvu, što čini 17,90 posto udjela i to po početnoj cijeni od 31 kunu za dionicu, odnosno ukupno 305,4 milijuna kuna.

Odluka o prodaji tog udjela donesena je na sjednici Upravnog vijeća CERP-a 31. svibnja, kojom se zadužuje CERP da objavi javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za kupnju 9.852.828 dionica Petrokemije, što čini 17,90 posto temeljnog kapitala Petrokemije, koji je u vlasništvu države.

Početna cijena iznosi 31 kunu po dionici, odnosno 305.437.668 kuna za sve dionice Petrokemije koje su predmet prodaje.

Pravo na dostavu obvezujuće ponude imaju samo ponuditelji koji otkupe ponudbenu dokumentaciju tijekom javnog prikupljanja ponuda, a trošak preuzimanja ponudbene dokumentacije iznosi 15 tisuća kuna i uplaćuje se na račun CERP-a, navodi se. Tome je potrebno priložiti dokumente o identitetu, potvrdu o podmirenju poreznog duga koja ne smije bit starija od 30 dana te ponudbeno jamstvo u iznosu od 3,05 milijuna kuna, koje može biti u obliku ponudbene bankarske garancije domaće ili strane banke ili se iznos jamčevine uplaćuje na račun CERP-a.

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 30 dana od dana objave javnog poziva. Najboljim ponuditeljem smatrat će se onaj koji u obvezujućoj ponudi ponudi najvišu kupovnu cijenu, pod uvjetom da obvezujuća ponuda nije uvjetovana od strane ponuditelja, odnosno mora biti dostavljena bez rezervi.

Ugovor o prodaji i prijenosu dionica s najboljim ponuditeljem sklopit će se u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o odabiru najboljeg ponuditelja, a rok se može produžiti odlukom Upravnog vijeća CERP-a. Najbolji ponuditelj dužan je kupovnu cijenu platiti jednokratno u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Proda li CERP te dionice, time bi izašao iz vlasničke strukture kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva. Naime, većinski vlasnik Petrokemije je tvrtka Terra mineralna gnojiva, čiji su osnivači Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji putem te tvrtke drže 54,52 posto dionica Petrokemije.

Drugi najveći dioničar je CERP, s udjelom od 17,9 posto, a slijede Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško koji drži 12,73 posto dionica Petrokemije, potom Janaf 9,09 posto, na skrbničkom računu je 5,45 posto dionica, a sama Petrokemija u trezoru ima 0,08 posto dionica, itd.

Inače, dionice Petrokemije već nekoliko mjeseci ne kotiraju na Zagrebačkoj burzi, a nakon što su dioničari na glavnoj skupštini održanoj krajem veljače ove godine odlučili o povlačenju dionica kutinske kompanije s uvrštenja na uređenom tržištu. Osim toga, već se neko vrijeme u medijima spekulira o mogućim vlasničkim promjenama u Petrokemiji.

Početkom srpnja prošle godine kutinska je tvrtka putem Zagrebačke burze objavila da je uprava odobrila dubinsko snimanje kompanije 's ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva'. Od tada se spekulira kako je turska grupa Yildirim zainteresirana za Petrokemiju, ali se spominje kako upiti ne dolaze samo iz te grupe.

Inače, Upravno vijeće CERP-a je, uz odluku o prodaji dionica Petrokemije, na sjednici održanoj krajem svibnja odlučilo prodati i 351.880 kompleta novih instrumenata društva Fortenova Group STAK Stichting, nominalne vrijednosti 1,86 milijuna eura.

Početna cijena tog kompleta novih instrumenata koje prodaje CERP je 4,75 milijuna kuna, a cjenovni korak nadmetanja određen je u iznosu od pet tisuća kuna. Prodaja tog kompleta novih instrumenata Fortenove provest će se javnim nadmetanjem, koje će se održati u roku od 45 dana od objave javnog poziva, najavljuje se u odluci koju je CERP objavio na svojim Internet stranicama.

Damir Spudić, član Uprave i direktor financija ENNA grupe, u nedavnom je intervjuu za Lider komentirao pozitivne poslovne rezultate Petrokemije, rekavši da će i ovu godinu završiti u plusu, osim 'ako se ne dogodi neka kataklizma'.

– Prema objavljenim podacima, Petrokemija je 2021. završila s operativnom dobiti većom od sto milijuna kuna, što je izniman rezultat za godinu u kojoj je bio remont tvornice i u kojoj je cijena plina poskupjela za gotovo pet puta, a cijena certifikata za CO2 gotovo tri puta. Rezultati za prvi ovogodišnji kvartal također su pozitivni unatoč tomu što je kompanija imala zastoje u proizvodnji i što su se cijene ulaznih sirovina zadržale na visokim razinama. To je ekstreman uspjeh, osobito ako se sjetimo kako je prijašnjih godina cijena plina navodno bila glavni problem. Kad smo mi ulazili u Petrokemiju, cijena plina bila je 28 eura, a njezin gubitak 500 milijuna kuna. Sad kad je cijena plina sto eura, Petrokemija ima pozitivan rezultat. Znači, ne bih rekao da su svi Petrokemijini problemi ležali u cijeni plina. Niz aktivnosti provelo se da bi ta kompanija uspješno poslovala i da bi i u ovako teškim vremenima mogla preživjeti. Ako se ne dogodi neka kataklizma, i ovu će godinu završiti u plusu – rekao je Spudić.

05. srpanj 2022 15:39