Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Christoph Schoefboeck (Erste banka): Zelenom obveznicom potvrdili smo da smo najaktivniji nedržavni izdavatelj obveznica u Hrvatskoj

26. Rujan 2024.
Potpisivanje Sporazuma između HBOR-a i poslovnih banaka. Christoph Schoefboeckfoto Ratko Mavar
Najveće hrvatske tvrtke, unatoč inflaciji i ostalim izazovima, posluju izvrsno. Raste im prihod, više izvoze, razvijaju nove proizvode i digitaliziraju poslovne procese, ulažu u automatizaciju i umjetnu inteligenciju (AI), te smanjuju ugljični otisak. Predsjednike Uprava najboljih kompanija anketirali smo o poslovanju ove godine. Pitali smo ih kakve su im izvozne ambicije, kako prilagođavaju poslovanje ESG zahtjevima i ulažu li i kako u automatizaciju.

U prvoj polovici godine ostvarili smo vrlo kvalitetne poslovne rezultate te još jednom potvrdili snažnu i stabilnu poziciju na hrvatskom bankarskom tržištu.

Zabilježili smo solidan rast novog kreditiranja u poslovanju s građanstvom i gospodarstvom, uz blagi rast ukupnog kreditnog portfelja, čime smo nastavili pružati oslonac hrvatskim građanima i poduzećima u realizaciji njihovih financijskih potreba. Istovremeno, George online bankarstvo i KEKS Pay i dalje nastavljaju rasti, čineći digitalnu strategiju prepoznatljivim faktorom našeg poslovnog modela i ukupne strategije dugoročno održivog uspješnog poslovanja. Izdanjem zelene obveznice dodatno smo potvrdili poziciju najaktivnijeg nedržavnog izdavatelja obveznica u Hrvatskoj, uz kontinuiran naglasak na implementaciju ESG kriterija u naše redovno poslovanje.

Imamo snažnu kapitalnu poziciju i visoku razinu likvidnosti, uz najvišu ocjenu bonitetnih kuća (A-, Fitch Ratings, 2023) među bankama i drugim tvrtkama na domaćem tržištu. To je jamstvo kvalitetnog poslovanja i u ostatku godine kojim želimo opravdati visok stupanj povjerenja. Kao jedna od vodećih bankarskih grupacija na hrvatskom tržištu, a ujedno i dio jednog od najvećih pružatelja financijskih usluga u istočnom dijelu Europe, Erste banka poslovanje temelji na održivom poslovnom modelu. Segment održivog poslovanja, odnosno ESG segment, posljednjih godina bilježi kontinuiran i intenzivan rast.

Zahtjevi za razvijanjem ovog segmenta povezani su s događanjima i promjenama kako na globalnoj, tako i lokalnoj razini, a sve je veće i zanimanje investitora, stoga je neupitno da će u idućem razdoblju ESG teme postati neodvojivi element poslovnih strategija tvrtki. Stoga Erste banka već duže vrijeme usklađuje poslovne politike s ESG okvirom. Od brojnih aktivnosti i inicijativa u 2024. istaknuo bih izdanje inauguralne tzv. zelenu preferred senior obveznice na međunarodnom tržištu kapitala, u ukupnom iznosu od 400 milijuna eura.

Predmetna obveznica izdana je u zelenom formatu u okviru tzv. Erste Group Sustainable Finance Frameworka te predstavlja prvo izdanje zelene obveznice bilo kojeg izdavatelja s područja Hrvatske. Ovo izdanje realizirano je u svrhu ispunjenja tzv. MREL zahtjeva (Minimalni zahtjev za regulatorni kapital i prihvatljive obveze) kao sastavnog dijela EU regulatornog okvira, a prikupljena sredstva, osim što doprinose daljnjoj kvalitetnoj diverzifikaciji izvora sredstava banke, koriste se za poticanje zelenih i održivih investicija te projekata.

26. rujan 2024 18:02