Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dolar ojačao prema košarici valuta, tečaj eura iznad jednog dolara

18. Rujan 2022.

Na svjetskim je tržištima dolar prema košarici valuta prošloga tjedna ojačao jer inflacija u SAD-u ne popušta dovoljno da bi dozvolila američkoj središnjoj banci da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 109,68 bodova. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,3 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0010 dolara.

Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,2 posto, na 142,95 jena.

Uspon dolara započeo je u utorak, nakon izvješća koje je pokazalo da je inflacija u SAD-u u kolovozu iznosila 8,3 posto. To je, doduše, manje u odnosu na 8,5 posto iz srpnja, no više u odnosu na očekivanja analitičara od 8,1 posto. Uz to, temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energenata i hrane, porasla je s 5,9 na 6,3 posto.

Nakon tih podatka, ojačale su špekulacije o dodatnom agresivnom povećanju kamatnih stopa američke središnje banke. Fed podiže kamate od ožujka, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. rujna. Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0,75 postotnih bodova, a neki analitičari smatraju da je moguće povećanje i za cijeli postotni bod.

S druge strane, japanska središnja banka još će neko vrijeme voditi poticajnu monetarnu politiku zbog slabosti gospodarstva, a to joj omogućuje i relativno niska inflacija. Zbog toga se tečaj dolara prema jenu kreće blizu najviših razina u 24 godine.

Tečaj eura zadržao se, pak, iznad razine od jednog dolara, unatoč blagom padu. Nakon što je prije desetak dana Europska središnja banka povećala kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova, čekaju se novi signali o daljnjem povećanju kamatnih stopa jer se inflacija u eurozoni već mjesecima kreće na rekordnim razinama.

Tako je prošloga tjedna nastavljeno jačanje američke valute. Od početka godine dolar je u odnosu na košaricu valuta ojačao oko 15 posto.

25. rujan 2023 08:44