Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u neočekivano porasla, još veći izgled za povećanjem kamatnih stopa

13. Rujan 2022.

Unatoč agresivnoj monetarnoj politici u SAD-u i Fedovim podizadnjem kamatnih stopa za 2,25 posto od ožujka do sada, pokazalo se da je inflaciju mnogo teže ukrotiti nego što se očekivalo.

Suprotno predviđanjima, indeks potrošačkih cijena (consumer price index, CPI) u SAD-u porastao je za 0,1 posto u kolovozu nakon što je ostao nepromijenjen u srpnju, prenosi Reuters. U proteklih 12 mjeseci do kolovoza, indeks potrošačkih cijena porastao je za 8,3 posto, što je manje u odnosu na srpanjski rast od 8,5 posto, objavilo je u utorak američko Ministarstvo rada. Vrhunac u posljednjih 40 godina dostignut u lipnju ove godine kada je godišnji indeks iznosio 9,1 posto.

Kao uzrok ovom neočekivanom rastu navode se pad cijena goriva i plina koje su neutralizirane porastom troškova stanovanja i hrane.

Iako su cijene benzina u kolovozu pale 10,6 posto, što je najveći mjesečni pad u više od dvije godine. troškovi hrane porasli su 11,4 posto u odnosu na prošlu godinu (najviše od 1979. godine), dok su cijene električne energije porasle 15,8 posto u odnosu na 2021. (najviše od 1981. godine), prenosi Bloomberg.

Troškovi stanovanja, koji su najveća komponenta usluga i čine otprilike trećinu ukupnog indeksa potrošačkih cijena, porasli porasli su za 0,7 posto u odnosu na srpanj i 6,2 posto u odnosu na godinu dana prije, najviše od ranih 1990-ih.

Novo povećanje kamata

No, iako ukupna inflacija usporava, i dalje je daleko od Fedovog cilja od 2 posto. S obzirom na to da su mjesečne potrošačke cijene u SAD-u neočekivano porasle u kolovozu, sve je izglednije da će američka središnja banka Fed još jednom povećati kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, i to već iduće srijede kada se sastaju dužnosnici.

Kako prenosi Bloomberg, predsjednik Feda Jerome Powell prošli je tjedan izjavio da će središnja banka djelovati s ciljem postizanja stabilnosti cijena.

Dužnosnici će sljedeći tjedan donijeti odluku na temelju ekonomskih podataka koje imaju, a koji također ilustriraju i dalje snažno tržište rada te slabljenje potrošnje. Naime, prošlotjedni podaci pokazuju kontinuiranu otpornost tržišta rada – zahtjevi za naknade za nezaposlene na najnižoj su razini u posljednja tri mjeseca, dok broj radnih mjesta i dalje solidno raste.

Takozvani temeljni CPI, koji ne uključuje nestabilnije komponente hrane i energije, porastao je 0,6 posto u odnosu na srpanj i 6,3 posto u odnosu na godinu prije, prenosi Business Insider. On se općenito smatra boljom mjerom kretanja inflacije, a najnoviji podaci pokazuju da su cijene u većem dijelu gospodarstva i dalje u porastu.

19. travanj 2024 18:29