Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Musk stavio kupnju Twittera na čekanje zbog lažnih računa, dionica pala 25 posto

13. Svibanj 2022.
Elon Musk

Elon Musk je nedavno najavio kupnju Twittera po ugovoru teškom 44 milijarde dolara, ali je na svom zadnjem tweetu poručio da trenutno odgađa taj poslovni potez. Razlog tome je čekanje odgovora na njegov upit vezan uz broj lažnih ili neželjenih računa na platformi.

Poručio je da čeka informacije koje potvrđuju da je navedenih računa manje od 5% na Twitteru.

Nedugo nakon njegove objave, dionice Twittera pale su za 25 posto u trgovanju prije službenog vremena (pre-market trading) ili prije zvona na burzi.

Ipak, ovo nije prvi put da se Musk osvrnuo na neželjene račune. Prije gotovo dva tjedna poručio je da su lažni računi na Twitteru činili manje od pet posto aktivnih korisnika tijekom prva tri mjeseca ove godine.

Sada se ponovno ispituje ta brojka, a s obzirom na cijene dionica koje su počele naglo padati, mnogi će vjerojatno iskoristiti ovu priliku za kupnju prije mogućeg vraćanja Twittera 'u normalu'.

Podsjećamo da je pod velikim pritiskom platforma počela pregovarati s Muskom o kupnji po predloženoj cijeni od 54,20 dolara po dionici, a s ugovorom o kupnji prestaje djelovanje Twittera kao javne tvrtke od njegove inicijalne ponude 2013. godine.

Preuzimanje Twittera označava jednu od najvećih tehnoloških akvizicija u povijesti, a vjerojatno će još godinama globalno utjecati na načine na koji milijarde ljudi koriste društvene mreže.

Musk već dizao i spuštao cijene

Muskovo preuzimanje Twittera, kako je dogovoreno, treće je najveće u tehnološkom sektoru ikad. Na linku našeg teksta može se naći više informacija o samoj akviziciji, .

Više je sredstava izdvojeno samo u trenutku kada je Microsoft kupio gaming giganta Activision Blizzard u siječnu ove godine po cijeni od 68,7 milijardi dolara, ali i kada je Dell preuzeo EMC 2015. Godine za 67 milijardi dolara.

Reuters piše da je Muskov pothvat najveće financiranje akvizicije koje je jedna osoba ikada predložila.

Muskovih 44 milijardi dolara dolazi iz njegove imovine, a ostatak iz bankovnih zajmova osiguranih za imovinu platforme društvenih medija. Musk prema ovogodišnjem Forbesovom popisu najbogatiji čovjek na svijetu s neto vrijednošću od 264,6 milijardi dolara, objavili smo ranije.

Zadnja objava koju je Musk objavio na Twitteru vezana uz odgodu kupnje nije prvi slučaj naglog pada vrijednosti dionica koji smo ranije spomenuli, s obzirom da je na isti način, putem tweetova u ožujku samostalno dignuo cijenu dogecoina u ožujku ove godine. Svojim je tweetovima dizao i rušio cijenu bitcoina.

Podsjećamo, u slučaju da Twitter ili Elon Musk odluče raskinuti ugovor, cijena takve akcije koštat će ih milijardu dolara.

19. travanj 2024 14:59