Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Globalno tržište umjetne inteligencije do 2027. će dosegnuti bilijun dolara vrijednosti

25. Rujan 2024.
AI će dosegnuti vrijednost od bilijun dolara foto Shutterstock

Globalno tržište za proizvode povezane s umjetnom inteligencijom raste i dosegnut će čak 990 milijardi dolara 2027., budući da brzo usvajanje tehnologije uzrokuje disrupciju među tvrtkama i gospodarstvima, kaže Bain&Co. 

Tržište koje uključuje usluge i hardver povezane s umjetnom inteligencijom rasti će 40 do 50 posto godišnje sa 185 milijardi dolara prošle godine, rekli su iz konzultantske kuće u svom petom godišnjem Globalnom tehnološkom izvješću objavljenom u srijedu, dodajući da će prihodi porasti od 780 do 990 milijardi dolara. 

Rast će, kažu, potaknuti veći sustavi umjetne inteligencije i veći podatkovni centri koji će ih obučavati i pokretati, a utjecaj će imati i tvrtke i vlade koje koriste tehnologiju za povećanje učinkovitosti. Potražnja raste tako brzo da će opteretiti opskrbne lance za komponente, uključujući čipove potrebne za rad usluga, rekli su iz Baina. U kombinaciji s geopolitičkim napetostima, rast prodaje mogao bi izazvati nestašice poluvodiča, osobnih računala i pametnih telefona, upozoravaju iz poznate konzultantske tvrtke.

Potražnja za uzvodnim komponentama čipa kao što je dizajn integriranih sklopova i povezanim intelektualnim vlasništvom (related IP) mogla bi porasti 30 posto ili više do 2026., stavljajući pritisak na proizvođače, objavio je Bain. Trošak većih podatkovnih centara mogao bi skočiti s trenutne jedne do četiri milijarde dolara na između 10 i 25 milijardi dolara u pet godina, kako se njihov kapacitet proširuje na više od jednog gigavata s trenutnih 50-200 megavata, navodi se u istraživanju. 

- Očekuje se da će ove promjene imati ogromne implikacije na ekosustave koji podržavaju podatkovne centre, uključujući infrastrukturni inženjering, proizvodnju energije i hlađenje - stoji u priopćenju konzultantske kuće.

Tvrtke prelaze fazu eksperimentiranja i počinju širiti generativnu umjetnu inteligenciju u svoje operacije, dodaju iz Baina. Male jezične modele, slične velikim jezičnim modelima koji su doveli do stvaranja OpenAI-jevog ChatGPT chatbota, ali lagane i učinkovite, mogle bi favorizirati tvrtke i zemlje zbog zabrinutosti oko troškova i privatnosti podataka.

Vlade diljem svijeta, uključujući Kanadu, Francusku, Indiju, Japan i Ujedinjene Arapske Emirate, troše milijarde dolara za subvencioniranje suverene umjetne inteligencije, ulažući u domaću računalnu infrastrukturu i modele umjetne inteligencije stvorene unutar njihovih granica i obučene na izvornim podacima. Ipak, uspostava uspješnih suverenih ekosustava umjetne inteligencije bit će dugotrajna i skupa, smatra Anne Hoecker, voditeljica Bainove globalne tehnološke prakse.

25. rujan 2024 16:02