Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Investicijski barometar Borisa Teškog: Zašto susjedne zemlje još privlače više investicija od Hrvatske

31. Svibanj 2023.
Boris Teški foto Ratko Mavar

Na Liderovom investicijskom forumu ‘Lider invest – zapad‘ koji je održan prošlog tjedna u Puli konzultant Boris Teški iz Instara govorio je o tome kako stvoriti poticajno okruženje za investicije počevši od teze da konkurentnost države direktno utječe na ulaganja, posebice na ‘greenfield‘ ulaganja bilo domaćih ili stranih investitora.

Posebno je upozorio da je Hrvatska, unatoč napretku na ljestvici konkurentnosti još uvijek u nekim ključnim pokazateljima na začelju kolone od 65 država: transfer znanja (59. pozicija), strana stručna radna snaga (59.), poslovna agilnost (58.), internacionalno iskustvo (57.), stavovi prema globalizaciji (57.) i razvoj i aplikacija novih tehnologija (56.), što sve rezultira time da zemlje u okruženju i dalje privlače više stranih  investicija od Hrvatske.

Posebice je skrenuo pažnju na doprinos bruto investicija rastu  BDP-a od  skromnih 1,2 posto s vrlo nepovoljnom strukturom u korist građevinskih investicija.

Teški je spomenuo i novu paradigmu investicija u post kovid vremenu i novim geostrateškim okolnostima. Posebice se to odnosi na kriterije evaluacije investitora (porijeklo, dugoročnost ulaganja, strategija ulagača), kao i na definiranje sektore i lokacije ulaganja, kao što to radi Irska.

Kao glavne faktore koji pozitivno utječu na izravna ulaganja, pogotovo strana u Hrvatsku, Teški je naveo geopolitičku i pravnu sigurnost, valutnu i tečajnu stabilnost. Naglasio je da veličina lokalnog  tržišta i potencijali rasta, pristup sirovinama, nikada nisu bili ključ dolazaka ulaganja u Hrvatsku, već radne vještine te prosječni troškovi rada. Valom iseljavanja i odlaskom velikog broja radno sposobnog stanovništva narušen je jedan od ključnih faktora za dolazak investitora.

Uz promjenu politike oporezivanja reinvestirane dobiti, promjena politike  useljavanja i  otvaranje tržišta visokokvalificiranoj radnoj snazi, ključ je podizanja dugoročne atraktivnosti Hrvatske kao poticajnog okruženja  kako za domaće tako i strane investitore, zaključio je Teški svoj investicijski barometar.

24. travanj 2024 08:06