Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ivan Čulo (Hrvatska pošta): Razvijamo i vlastita rješenja temeljena na AI-ju

25. Rujan 2024.
Ivan Čulo,predsjednik Uprave Hrvatske pošte:  
Najveće hrvatske tvrtke, unatoč inflaciji i ostalim izazovima, posluju izvrsno. Raste im prihod, više izvoze, razvijaju nove proizvode i digitaliziraju poslovne procese, ulažu u automatizaciju i umjetnu inteligenciju (AI), te smanjuju ugljični otisak. Predsjednike Uprava najboljih kompanija anketirali smo o poslovanju ove godine. Pitali smo ih kakve su im izvozne ambicije, kako prilagođavaju poslovanje ESG zahtjevima i ulažu li i kako u automatizaciju.

I ove godine bilježimo nastavak rasta paketnog poslovanja, segmenta u kojem svake godine obaramo rekorde. Da uzlazni trend broja paketa nastavlja rasti govori i podatak da nam je ovogodišnja ljetna sezona poprilično užurbana te u nekim gradovima bilježimo i 100 posto veći promet u odnosu na ostatak godine.

Jedan od naših ciljeva je nastavak gradnje reputacije pouzdanog regionalnog poslovnog partnera. Naše iskustvo i kapacitete prepoznale su globalne tvrtke poput Amazona za kojeg organiziramo dostavu za Sloveniju, Grčku, Maltu i Cipar. Održivo poslovanje jedan je od temeljnih stupova naše korporativne strategije do 2030. a našu predanost potvrđujemo konkretnim potezima poput najvećeg voznog parka električnih vozila u Hrvatskoj, vlastite mreže punionica te energetski učinkovitih poslovnih objekata. Već koristimo umjetnu inteligenciju u poslovanju, a razvijamo i vlastita rješenja temeljena na AI-ju.

Primjerice, naša tvrtka kći Locodels, koja se bavi istodnevnom dostavom, koristi algoritam umjetne inteligencije za optimizaciju dostavnih ruta. Razvili smo i vlastitu neuronsku mrežu koju koristimo za sortiranje pošiljaka. Ove godine snažno razvijamo logističke kapacitete, a dva ključna projekta su automatizacija skladišta i proširenje kapaciteta visokoregalnog skladišta.

U tom smislu Hrvatska pošta će prva na domaćem tržištu ponuditi uslugu u potpunosti automatiziranoga skladišnog sustava. Time širimo spektar logističkih usluga koje Hrvatska pošta nudi svojim partnerima i poslovnim korisnicima.

25. rujan 2024 18:02