Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ministarstvo financija: Američke financijske institucije krivo tumače ‘sivu listu‘ FATF-a

26. Srpanj 2024.
Ministarstvo financijafoto Ratko Mavar

Ministarstvo financija oglasilo se o situaciji s američkom fintech tvrtkom Mercury koja je najavila gašenje računa hrvatskim tvrtkama sa sjedištem u SAD-u čiji vlasnici imaju prebivalište u Hrvatskoj, jer se Hrvatska, naime, još prošle godine u lipnju našla na ‘sivom popisu‘ zemalja pod posebnim nadzorom FATF-a, međunarodne grupe za borbu protiv pranja novca. Iz Ministarstva financija tako ističu da se ‘sukladno smjernicama FATF-a takve mjere ne bi trebale primjenjivati u odnosu na fizičke ili pravne osobe iz država koje se nalaze na sivoj listi‘.

– Vidljivo je kako problemi na koje nailaze hrvatski poduzetnici proizlaze iz krivog tumačenja izjave FATF-a od strane pojedinih inozemnih financijskih institucija, odnosno iz primjene mjera koje se trebaju odnositi isključivo na države koje su na crnoj listi – napominju u Ministarstvu.

Naime, osim ‘sive liste‘ na kojoj se Hrvatska nalazi u društvu država poput Haitija, Jemena i Sirije, a sve zbog prevelikog broja kupoprodaja nekretnina gotovinom prije konverzije u euro, FATF je objavio i crnu listu zemalja ‘visokog rizika‘. Među njima su Sjeverna Koreja, Iran i Mijanmar. S druge strane, Hrvatska se nalazi na ‘sivom‘ popisu zemalja koje su ‘pod pojačanim nadzorom‘ u svojim režimima za suzbijanje pranja novca te financiranja terorizma i proliferacije.

– Ističemo da u odnosu na države koje se nalaze na sivoj listi, FATF u svojoj izjavi ne poziva na primjenu pojačanih mjera dubinske analize niti odbijanje uspostave ili prekid već uspostavljenih poslovnih odnosa kao što je to slučaj za države koje se nalaze na crnoj listi, već zahtjeva primjenu pristupa temeljenog na procjeni rizika – dodaju iz Ministarstva financija.

Podsjećamo, problemom zatvaranja računa pogođeno je tridesetak hrvatskih tvrtki, poglavito iz IT sektora, a za sada je samo Mercury počeo klijentima zatvarati račune. Poduzetnici se boje da zbog toga ne bi morali tražiti mjesto prebivališta izvan Hrvatske, a time i plaćati poreze negdje drugdje.

Što prije brisanje s liste

Od dolaska na ‘sivu listu‘ prije godinu dana, Hrvatska se obvezala surađivati i izvještavati FATF o ostvarenom napretku u dogovorenom vremenskom roku. Iz Ministarstva financija naglašavaju da Hrvatska uvrštavanjem na sivi popis nije postala visokorizična zemlja, kao što je to slučaj kod država koje se nalaze na crnoj listi FATF-a.

– Stručnjaci FATF-a tada su konstatirali napredak kojeg je Hrvatska postigla u jačanju učinkovitosti preventivnih mjera koje provode banke i drugi obveznici, odnosno u području nadzora nad bankama i drugim obveznicima te u području osiguranja transparentnosti podataka o pravnim osobama. U ovom kontekstu, bitno je spomenuti da je zakonodavni okvir preventivnog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u Hrvatskoj usklađen s EU zakonodavstvom, odnosno s četvrtom i petom AML Direktivom, i relevantnim preporukama FATF-a. U odnosu na područja u kojima je bilo potrebno ostvariti dodatni napredak, FATF je usvojio Akcijski plan koji sadrži mjere koje Hrvatska treba ispuniti na području daljnjeg jačanja sustava sprječavanja pranja novca, financiranja terorizma i proliferacije – objašnjavaju u Ministarstvu.

– Sva nadležna državna tijela aktivno i u skladu sa zadanim rokovima rade na provedbi preostalih mjera iz Akcijskog plana, a kako bi Hrvatska bila što prije brisana sa sive liste FATF-a – zaključuju.

Mjere koje je Hrvatska do sada provela:

  • donesena je nacionalna procjena rizika od pranja novca i financiranja terorizma
  • donesen je akcijski plan za otklanjanje rizika utvrđenih navedenom procjenom rizika
  • uspostavljen je zakonodavni okvir za provedbu UN-ovih ciljanih financijskih sankcija bez odgode donošenjem Zakona o mjerama ograničavanja
  • osigurana je učinkovita provedba ciljanih financijskih sankcija UN-a
  • procijenjen je rizik sektora neprofitnih organizacija od financiranja terorizma
  • uspostavljen je učinkovit sustav provođenja paralelnih financijskih istraga kod potencijalnih slučajeva terorizma ili financiranja terorizma
07. rujan 2024 17:49