Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Oprez na burzama dok ulagači čekaju izvješća o zapošljavanju u SAD-u

07. Srpanj 2023.
foto Shutterstock

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale treći dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta. 

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši treći dan zaredom. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,37 posto, na 7.253 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,21 posto, na 15.496 bodova, a pariški CAC 0,12 posto, na 7.075 bodova.

U fokusu ulagača bit će danas izvješće američkih vlasti o zapošljavanju u SAD-u, nakon što je jučer izvješće agencije ADP pokazalo da je broj zaposlenih u lipnju u privatnom sektoru porastao znatno više nego što se očekivalo. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u lipnju u SAD-u broj zaposlenih povećan za 225.000, oko 110 tisuća manje nego mjesec dana prije.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,6 posto, oslabivši treći dan zaredom, pri čemu je skliznuo na najnižu razinu u mjesec dana.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 1,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 1,7 posto. Azijska su tržišta već danima pod pritiskom zbog niza podataka koji pokazuju da se rast gospodarstava u regiji usporava. A rast će se i dodatno usporiti jer će središnje banke zapadnih zemalja nastaviti podizati kamate kako bi suzbile inflaciju.

Zbog toga su cijene dionica pale i jučer na Wall Streetu. Dow Jones oslabio više od 1 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli oko 0,8 posto. Pad indeksa uslijedio je nakon izvješća agencije za zapošljavanje ADP, prema kojemu je u lipnju broj zaposlenih u privatnom sektoru u SAD-u porastao za gotovo 500 tisuća, najviše od polovice prošle godine, dok su analitičari očekivali rast od oko 220 tisuća.

Snažan rast zapošljavanja znači da će se potrošnja i inflacija zadržati na visokim razinama, što bi moglo navesti Fed na agresivnije povećanje kamata nego što se očekivalo. Na sjednici u lipnju čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo i inflaciju.

Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova. Dosad se vjerovalo da će to biti posljednje povećanje kamata u ovom ciklusu koji traje već više od godinu dana.

No, s obzirom na nove podatke s tržišta rada, moguće je da će Fed ipak i na jesen nastaviti s podizanjem kamata.

- Izvješće ADP-a pokazuje da Fed ne treba biti zabrinut oko mogućeg slabljenja tržišta rada. Naprotiv, ti podaci daju mu razloga za daljnje povećanje kamata - kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

06. svibanj 2024 10:28