Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pad dionica Silicon Valley Banka uzdrmao ulagače diljem svijeta

10. Ožujak 2023.

Dionice Silicon Valley Banka (SVB), ključnog zajmodavca tehnoloških startupova, pale su u četvrtak jer su ulagači počeli povlačiti svoje depozite. Pad dolazi nakon što je banka objavila prodaju dionica u iznosu od 2,25 milijardi dolara kako bi ojačala svoje financije, objavio je BBC.

Četiri najveće američke banke, uključujući JP Morgan i Wells Fargo, izgubile su više od 50 milijardi dolara tržišne vrijednosti, a dionice banaka pale su diljem svijeta. Tržišta dionica u Aziji također su pala u petak, predvođene padom dionica banaka. 

Dionice SVB-a zabilježile su najveći jednodnevni pad u povijesti jer su pale za više od 60 posto i izgubile još 20 posto u trgovini izvan radnog vremena. Tvrtka je pokrenula prodaju dionica nakon što je izgubila oko 1,8 milijardi dolara kada se riješila dijela portfelja, uglavnom američkih državnih obveznica.

Ono što je još više zabrinjavajuće za banku jest da je nekim novoosnovanim poduzećima koja imaju položen novac savjetovano da povuku sredstva. Hannah Chelkowski, osnivačica fonda Blank Ventures koji ulaže u financijsku tehnologiju, rekla je za BBC da je situacija ‘divlja‘ i dodala da savjetuje tvrtke u svom portfelju da povuku sredstva.

‘Banke su žrtve porasta kamatnih stopa‘

- Ludo je kako se to samo ovako raspetljalo... Zanimljivo je da je to banka koja je najprijateljskija za startupove i da je toliko podržavala startupove kroz Covid. Sada VC-ovi govore svojim kompanijama iz portfelja da povuku njihova sredstva - rekla je Chelkowski. 

SVB je kao ključni zajmodavac za poslovanje u ranoj fazi razvoja bankarski partner za gotovo polovicu američkih tehnoloških i zdravstvenih tvrtki koje su prošle godine uvrštene na burze. SVB nije odmah odgovorio na zahtjev BBC-ja za dodatni komentar.

Na širem tržištu postojala je zabrinutost oko vrijednosti obveznica koje drže banke jer su rastuće kamatne stope učinile te obveznice manje vrijednima. Središnje banke diljem svijeta, uključujući američke Federalne rezerve i Banku Engleske, oštro su povećale kamatne stope dok pokušavaju obuzdati inflaciju.

Banke obično drže velike portfelje obveznica i kao rezultat toga trpe značajne potencijalne gubitke. Pad vrijednosti obveznica u posjedu banaka nije nužno problem osim ako ih nisu prisiljene prodati. No, ako poput SVB-a, zajmodavci moraju prodati obveznice koje drže s gubitkom, to bi moglo utjecati na njihovu dobit.

- Banke su žrtve porasta kamatnih stopa - rekao je za BBC Ray Wang, osnivač i izvršni direktor konzultantske tvrtke Constellation Research iz Silicijske doline.

- Nitko u banci Silicon Valley i na mnogim mjestima nije mislio da će ova povećanja kamata trajati ovoliko dugo. I mislim da se to stvarno dogodilo. Kladili su se pogrešno - zaključio je. 

20. ožujak 2023 14:11