Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Što znamo o američkom Jabilu koji je najavio jednu najvećih investicija u Hrvatskoj?

24. Ožujak 2023.
foto Shutterstock

Globalna američka tvrtka Jabil, izgleda, dolazi u Hrvatsku i, kako je jučer najavljeno, planira investiciju u novi proizvodni pogon u Osijeku. Ova investicija bi navodno trebala biti najveća dosadašnja investicija u Osijeku i jedna od najvećih u Hrvatskoj te bi trebala otvoriti više od 1500 novih radnih mjesta. 

Sve ovo zvuči obećavajuće i kao nova prilika za razvoj lokalnog gospodarstva u Slavoniji pa smo se zapitali što znamo o tvrtki koja dolazi u Hrvatsku?

Jabil je američka tvrtka za proizvodne usluge sa sjedištem u St. Petersburgu, Florida. Pruža sveobuhvatne usluge dizajna elektronike, proizvodnje i upravljanja proizvodima tvrtkama u različitim industrijama od  zrakoplovstva, zdravstva, energetike, telekomunikacija, tiskarske industrije... Proizvode za 300 marki na svim tržištima, stoji na njihovoj službenoj stranici. 

Iza sebe ima niz godina iskustva – osnovana je 1966. godine u Michiganu. Do danas je prerasla u globalnu tvrtku s 250 tisuća zaposlenih, a 2020. godine se našla na listi Fortune 500, godišnjem popisu 500 najvećih američkih kompanija, gdje je zauzela 121. mjesto.

Glavni izvršni direktor tvrtke je Mark T. Mondello koji je na toj funkciji od 2013. godine, 2021. je imenovan predsjednikom Upravnog odbora, a u Jabil je došao Jabilu 1992. kao nadzornik proizvodnje.

Tvrtka posluje na 100 lokacija u ukupno 30 zemalja, a sama po sebi nam možda i ne bi upala u oko da u klub s Atlantom, Austinom, Pekingom i brojnim drugim lokacijama uskoro ne ulazi i Osijek.

O investiciji... 

Naime, kako je već spomenuto, iz Uprave tvrtke jučer su najavili da će u Osijeku do početka 2024. godine izgraditi veliki centar izvrsnosti za proizvodnju smješten industrijskoj zoni Nemetin. Ovim projektom bi se trebalo otvoriti više od 1500 radnih mjesta, čime bi ova američka tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji. Kako je navedeno na stranici tvrtke, ulaganje u Hrvatsku je strateški potez koji je u skladu s Jabilovim fokusom na dugoročne sekularne trendove i rast u obnovljivoj energiji, električnim vozilima, zdravstvu, 5G-u i poslovanju oblaku. 

Pregovori su navodno trajali posljednjih godinu i pol dana, o čemu se nije moglo javno govoriti zbog potpisanog ugovora o tajnosti podataka, a iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su povodom najavljenog ulaganja u četvrtak istaknuli da taj centar trebao bi biti ključni pokretač lokalnog gospodarstva.

Rast kroz godine

Inače, tvrtka je prošle godine ostvarila prihode od 33,5 milijardi dolara. U prvom kvartalu ove godine ostvaren je prihod od 8,1 milijarde dolara što je bio rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a rast se očekuje i narednom kvartalu.

- Imam povjerenja u naš plan rasta i momentum koji se događa u našem biznisu. U ovoj fiskalnoj godini očekujem da će naš tim isporučiti operaitvnu maržu od 4,9 posto i prihod od 34,5 milijarde dolara  - izjavio je Kenny Wilson, novoimenovani predsjednik uprave.

Posljednjih godina Jabil bilježi rast pa je prema godišnjem izvješću iz 2020., zadnjem takvom objavljenom na njihovim stranicama, u toj godini ostvarila rast neto prihoda na 27,27 milijuna dolara, u usporedbi s 25,28 milijuna iz 2019. godine i 22,09 milijuna iz 2018. godine.

Počevši od fiskalne 2015. godine, Jabil ima dva izvještajna segmenta: segment Elektronskih proizvodnih usluga (EMS) i Diverzificiranih proizvodnih usluga (DMS). Prvi segment, od kojeg je ostvareno 50,2 posto prihoda u 2022. godini, usmjeren je na iskorištavanje IT-a, dizajn i inženjering lanca opskrbe, tehnologije uvelike usmjerene na osnovnu elektroniku, dijeljenje proizvodne infrastrukture velikih razmjera i opsluživanje širokog spektra krajnjih tržišta. Uključuje kupce prvenstveno u automobilskoj industriji, računalstvu, energetici, pohrani i telekomunikacijama. Drugi segment, od kojeg je ostvareno 49,8 posto prihoda, usmjeren je na pružanje inženjerskih rješenja, potrošačko tržište, tržišta većeg rasta te ima fokus na znanosti o materijalima i tehnologiji, analizira Nasdaq.com. 

Izlistana je i na njujorškoj burzi, običnim dionicama trguje se pod simbolom ‘JBL‘, a cijena dionica joj je jučer iznosila 83,14 dolara. Neki analitičari navode da oni koji su prije godina kupili dionice ove tvrtke danas mogu biti zadovoljni zbog dobitka, a očekuju da bi se taj rast mogao i nastaviti. Naime. Jabil ima koristi od velike potražnje na tržištima s izvrsnim operativnim izvršenjem te se predviđa da će nastaviti zdravi rast zbog povezanosti s indstrijama kao što je zdravstvo, automobilska industrija, 5G i cloud poslovi.

S druge strane, treba uzeti u obzir i da bi se tvrtka mogla suočiti i sa nestabilnošću cijena sirovina zbog poremećaja u opskrbnom lancu te s intenzivnom konkurencijom, a američkom i globalnom tržištu, pružatelja usluga elektroničke proizvodnje koja opterećuje marže.

Inače, među najvećim konkurentiva Jabila su tvrtke Benchmark Electronics, Celestica, Flex, Hon-Hai Precision Industry, Plexus i Sanmina, a dosad su najveći kupci bile tvrtke poput Applea, Ciscoa, Hewlett-Packard Companya, LM Ericssona, NetAppa, Nokia Networksa, SolarEdge Technologiesa...

18. travanj 2024 05:42