Biznis i politika
StoryEditor

Američki Jabil otvara 1500 radnih mjesta u Osijeku

23. Ožujak 2023.

Proizvodni pogon u Osijeku čiju je izgradnju najavila američka kompanija Jabil najveća je dosadašnja investicija u tom gradu i jedna od najvećih u Hrvatskoj, izvijestili su u četvrtak u osječkoj Gradskoj upravi, dok je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo da se Hrvatska za tu investiciju izborila u konkurenciji 16 zemalja.

Iz Uprave tvrtke ranije danas priopćili su da  Osijeku do početka 2024. godine planiraju završiti gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je na konferenciji za novinare kako pregovori o dolasku toga ulagača traju posljednjih godinu i pol dana, o čemu se nije moglo javno govoriti zbog potpisanog ugovora o tajnosti podataka.  Istaknuo je da  su lokalne vlasti oformile poseban multiresorski tim, koji je stalno bio na raspolaganju investitorima te da je tvrtka Jabil za ovo ulaganje u razmatranju imala desetak gradova u nekoliko država iz okruženja.

Vjeruje kako je jedan od ključnih razloga za odabir Osijeka kao lokacije za gradnju bila i ranije donesena mjera oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa, jer je Osijek na taj način postao konkuretniji u odnosu na druge gradove u okruženju.

- Industrijska zona Nemetin, gdje se planira izgradnja, opremljena je svom potrebnom komunalnom infrastrukturom, a tamo smo spojili devet čestica u jednu, veličine 170 tisuća kvadratnih metara, kako bi investitori odlučili upravo za ovu zonu - pojasnio je gradonačelnik Radić.

S obzirom da je za ovu investiciju važan i ljudski kapital, Radić ističe kako su, u suradnji sa županijskim vlastima, srednjom Elektrotehničkom i prometnom školom, osječkim sveučilištem te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje osmislili programe za edukaciju kadrova, koji će se preferirati u tvrtki Jabil, koja se bavi visokim tehnologijama u automobilskoj industriji i zdravstvu.

Napominje kako se uskoro očekuje i početak radova u zoni Nemetin, za koje vjeruje da će biti ubrzani, s obzirom da Jabil najavljuje završetak izgradnje početkom iduće godine.

- Kada počne izgradnja tvornice, možemo s državom početi razgovarati o mogućnosti darovanja zemljišta za izgradnju treće faze zone Nemetin, gdje bi smještali iduće potencijalne ulagače. Trenutno pregovaramo s još nekim ulagačima  i vjerujemo da ćemo u budućnosti imati još lijepih vijesti vezaih uz investicije u Osijeku - poručio je gradonačelnik Radić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako je zadaća politike biti na usluzi investitoru, i omogućiti mu najlakše i najjednostavnije poslovanje, što je, kako smatra, u ovom slučaju bio jedan od razloga zbog kojih se svjetski poznata tvrtka odlučila investirati baš ovdje, a ne u nekoj od susjednih zemalja.

Izvijestio je kako će Županija, u suradnji s gradom Osijekom financirati stipendiranje i prekvalifikaciju kadrova za potrebe ove tvrtke, u što će također biti uključeni Zavod za zapošljavanje i Sveučilište u Osijeku.

- Ovo će biti još jedan alat u nastojanju da vratimo one koji su prethodnih godina otišli u inozemstvo te da Osijek i Slavonija ponovno budu područja gdje se doseljava i gdje se dolazi raditi - rekao je Anušić, ocijenivši kako su takvi projekti  preduvjet za gospodarsku i demografsku revitalizaciju Slavonije i Baranje.

Projekt će stvoriti preko 1500 radnih mjesta

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u povodu najavljenog ulaganja u četvrtak ističu da bi taj centar trebao bi biti ključni pokretač lokalnog gospodarstva.

- Investicija koju je najavila kompanija Jabil jedna je od najvećih proizvodnih investicija u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina. Hrvatska se izborila za tu investiciju u konkurenciji 16 zemalja. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u kontinuiranoj je komunikaciji s investitorom, a ovo je primjer odlične suradnje na nacionalnoj i lokalnoj razini u privlačenju strateških ulaganja - izjavio je Filipović.

Dodao je da mu je iznimno drago što ta investicija ide u Slavoniju i što će predstavljati generator rasta gospodarstva i novog zapošljavanja.

- Taj projekt stvorit će preko 1500 radnih mjesta u proizvodnji visoke dodane vrijednosti i predstavlja nepobitni dokaz da je Hrvatska interesantna stranim investitorima. Itekako možemo konkurirati u privlačenju kapitalnih ulaganja - poručio je ministar.

Filipović je istaknuo kako Hrvatska, nakon uvođenja eura i ulaska u schengenski prostor 1. siječnja 2023., ostvaruje velike koristi u smislu mobilnosti, smanjenja troškova i dobrobiti za građane i gospodarstvo, kao i ukupnu reputaciju zemlje.

- To je još jedna potvrda da je Hrvatska atraktivna zemlja za investicije. Nastavit ćemo jačati investicijski potencijal i ulagati u gospodarstvo naše zemlje - izjavio je.

Inače, kompanija Jabil osnovana je 1966. godine u SAD-u. Riječ je o jednom od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja, koji trenutno ima više od 250.000 zaposlenika na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja. Jabil surađuje s više od 400 vodećih svjetskih brendova u brojnim sektorima na plasiranju njihovih proizvoda na tržišta, zaključuje se u priopćenju Ministarstva. 

11. lipanj 2024 17:42