Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tvrtka Warrena Buffetta objavila 35,5 milijardi dolara dobiti, prodala 13 milijardi u dionicama

07. Svibanj 2023.

Tvrtka Berkshire Hathaway u vlasništvu Warrena Buffetta objavila je u subotu 35,5 milijardi dolara dobiti u prvom tromjesečju, odražavajući dobit od dionica kao što je Apple, dok su veći prihodi od ulaganja i oporavak osiguravatelja automobila Geico ojačali poslovne rezultate, objavio je Reuters. 

Berkshire je također ubrzao otkup vlastitih dionica, otkupivši 4,4 milijarde dolara, dok je smanjio svoja ulaganja u druge dionice kao što je Chevron, koji je još uvijek veliki holding.

Rezultati su objavljeni prije godišnje skupštine dioničara Berkshirea u Omahi, dio vikenda koji privlači desetke tisuća ljudi u grad. Podsjećamo, Buffett koji trenutno ima 92 godine vodi Berkshire od 1965., transformirajući ga iz tekstilne tvrtke u problemima u konglomerat s desecima tvrtki uključujući Geico, BNSF, Berkshire Hathaway Energy te proizvodne i maloprodajne jedinice uključujući See‘s Candies i poznati američki sladoled Dairy Queen.

Diverzifikacija je navela mnoge ulagače, ne samo obožavatelje Buffetta, da na Berkshire gledaju kao na stabilno dugoročno ulaganje čak i usred recesijskih strahova i zabrinutosti za bankarsku industriju.

Neto dobit iznosila je 24.377 američkih dolara po dionici klase A i porasla je s 5,58 milijardi dolara, ili 3.784 dolara po dionici, godinu dana ranije. To je djelomično odražavalo skok od 27 posto u Appleovoj cijeni dionice, ostavljajući Berkshireu 151 milijardu dolara udjela u proizvođaču iPhonea.

Više novca 

Računovodstveno pravilo zahtijeva da Berkshire prijavi nerealizirane dobitke i gubitke s neto rezultatima, a Buffett potiče ulagače da ignoriraju rezultirajuću volatilnost. Tromjesečna operativna dobit povećala se za 13 posto na 8,07 milijardi dolara, ili oko 5.561 dolara po dionici klase A, sa 7,16 milijardi dolara.

Tim rezultatima je doprinijelo to što je Geico prekinuo niz od šest četvrtina osiguravajućih gubitaka i povećanje od 68 posto u tome koliko osiguravajuće jedinice Berkshirea generiraju od ulaganja. Geicoov dobitak od jamstva prije oporezivanja iznosio je 703 milijuna dolara, zahvaljujući višim premijama, manjem broju padova i značajnom padu potrošnje na oglašavanje, što je možda dovelo do manjeg broja visokorizičnih vozača koji traže pokriće.

Berkshireovo bogastvo poraslo je za dvije milijarde dolara u kvartalu na 130,6 milijardi dolara, budući da je tvrtka prodala dionice u vrijednosti od 13,3 milijarde dolara i kupila samo 2,9 milijardi dolara. Čini se da je Chevron bio među prodavačima, pri čemu je udio Berkshirea pao za 28 posto na 21,6 milijardi dolara iako je cijena dionica naftne kompanije pala za samo devet posto.

Berkshire također posjeduje 23,6 posto udjela u drugoj naftnoj kompaniji, Occidental Petroleum. Njegova prodaja dionica više je nego nadoknadila 8,2 milijarde dolara koje je Berkshire potrošio na povećanje svog udjela u operateru kamionskih stanica Pilot Travel Centers na 80 posto s 38,6 posto, ostavljajući osnivačku obitelj Haslam s 20 posto. Povećanje je bilo očekivano.

Dobit željeznice BNSF pala je devet posto na 1,25 milijardi dolara, pogođena višim troškovima goriva i manjim količinama otpreme. Berkshire Hathaway Energy, inače stabilan generator zarade, zabilježio je pad dobiti od 46 posto jer je 2020. izdvojio 359 milijuna dolara za pravne i druge troškove uzrokovane požarima u Oregonu i sjevernoj Kaliforniji, gdje ima više operacija.

Poslovni rezultati također odražavaju listopadsku kupnju osiguravajućeg holdinga Alleghany Corp, dok neto rezultati uključuju dobit povezanu s Pilotom. Berkshireove dionice klase A porasle su 4,9 posto ove godine, zaostajući za porastom od 7,7 posto za Standard & Poor‘s 500‘s.SPX. Indeks je 2022. zaostajao za Berkshireom za 23,4 postotna boda, isključujući dividende. 

13. travanj 2024 21:04