Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Usporeni europski tehnološki divovi ove godine ostali bez 400 milijardi dolara vrijednosti

07. Prosinac 2022.
Tehnološki divovifoto Shutterstock

Europska tehnološka industrija ove je godine izgubila više od 400 milijardi dolara vrijednosti, prema podacima od fonda rizičnog kapitala Atomico. Ukupna vrijednost svih javnih i privatnih europskih tehnoloških tvrtki pala je na 2,7 trilijuna dolara s vrhunca od čak 3,1 trilijuna krajem 2021., objavio je Atomico u svom godišnjem izvješću ‘Stanje europske tehnologije‘ u srijedu. 

Nekad visoko cijenjeni tehnološki divovi preživjeli su ogromne padove vrijednosti svojih dionica pod pritiskom globalnih čimbenika, uključujući i rusku invaziju na Ukrajinu i strožu monetarnu politiku.

Federalne rezerve, ali i druge središnje banke podižu stope i poništavaju poticaje iz razdoblja pandemije ne bi li spriječile inflaciju. To je potaknulo ulagače da ponovno procijene svoje stavove o gubitaškim tehnološkim tvrtkama, čije vrijednosti obično počivaju na očekivanjima budućih novčanih tokova, objavio je CNBC.

Teška godina

- Bila je ovo teška godina... Rat u Ukrajini, inflacija, skokovi kamata, geopolitičke napetosti diljem kontinenta - rekao je Tom Wehmeier, partner u Atomicu, za CNBC.

- To je najizazovnije makroekonomsko okruženje od globalne financijske krize - dodao je. 

Neke su europske tvrtke doživjele nagli pad tržišne vrijednosti. Klarna, švedska ‘buy now, pay later‘ grupacija, smanjila je svoju procjenu za 85 posto s 45,6 milijardi dolara na 6,7 ​​milijardi dolara u takozvanom ‘smanjenju‘. U međuvremenu, Spotifyjeve dionice pale su preko 60 posto u prošloj godini.

Očekuje se da će ukupno financiranje europskih startupa rizičnim kapitalom ove godine pasti na 85 milijardi dolara, navodi se u izvješću Atomica koje se temelji na kvantitativnim podacima i anketama u 41 zemlji. To je 18 posto manje od više od 100 milijardi dolara prikupljenih europskih startupova u 2021.

To je ipak bio drugi najveći iznos ikada uložen u europski tehnološki ekosustav do danas, rekli su iz fonda. Europska tehnološka ulaganja prošle su godine srušila rekorde jer je sudjelovanje američkih ulagača tada naglo poraslo.

Ove godine došlo je do preokreta tog trenda, pri čemu su se strani ulagači uglavnom povukli. Broj aktivnih američkih investitora u tzv. ‘mega rundama‘ od 100 milijuna dolara ili više pao je 22 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Okruženje financiranja sada je manje likvidno. Prešli smo iz razdoblja u 2021. kada je kapitala bilo u izobilju, kada je bio jeftin, do razdoblja u kojem je teže prikupiti kapital i razdoblja u kojem je trošak kapitala porastao - rekao je Wehmeier.

U drugoj polovici 2022. krenulo je usporavanje

U prvoj polovici 2022. europski tehnološki sektor bio je na vrhuncu, s razinama ulaganja još uvijek četiri posto višima nego u istoj točki 2021., rekli su iz Atomica. Međutim, investicije su počele usporavati od srpnja i dodatno usporile tijekom kolovoza i rujna. Od tada su mjesečne razine ulaganja u prosjeku iznosile oko tri do pet milijardi američkih dolara, u skladu s razinama iz 2018.

Stopa stvaranja jednoroga također se usporila, a broj novih jednoroga vrijednih više od milijardu dolara stvorenih 2022. pao je na 31 sa 105 prošle godine.

U međuvremenu, javne kotacije na tržištu gotovo su nestale. Samo tri tehnološka IPO-a s tržišnom kapitalizacijom od milijardu dolara ili više dogodila su se globalno 2022., a dva su se dogodila u Europi, rekao je Atomico. Podsjećamo, u 2021. godini bilo je 86 takvih IPO-a.

Europa nije bila imuna na val tehnoloških otkaza. Tvrtke sa sjedištem u Europi ove su godine otpustile više od 14.000 zaposlenika, što čini sedam posto ukupnih otpuštanja na globalnoj razini, navodi se u izvješću.

Na industrijskim sajmovima kao što su Web Summit i Slush, osnivači ‘dobro financiranih‘ jednoroga poticali su svoje kolege poduzetnike da drže troškove pod kontrolom i osiguraju si dovoljno sredstava da prežive krizu.

‘Postoje razlozi za optimizam‘

Ipak, za neke investitore nije sve propalo. Per Roman, partner u GP Bullhoundu, rekao je za CNBC da je optimističan što se tiče određenih tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju, kibernetičku sigurnost i ekološku tehnologiju.

- Ima puno pozitivnih strana. Kroz godinu i početak prošle godine, vidjeli smo revalorizaciju tržišta softvera i interneta, mislim da je to prilično pozitivno i zdravo. U isto vrijeme, ovi softverski slojevi upravljaju svijetom u kojem danas živimo, bilo da se radi o bolnici, školi ili gradilištu. Dakle, temeljne osnove ostat će jake tijekom sljedećeg desetljeća - rekao je Roman.

Postoje razlozi za optimizam, smatra Sarah Guemouri, direktorica Atomica. Jedan od razloga je rast tehnološke industrije u Ukrajini. Unatoč brutalnom napadu Rusije, poslovna aktivnost vratila se na prijeratnu razinu za 85 posto ukrajinskih IT tvrtki, prema brojkama IT klastera Lviv. Od početka rata, 77 posto ICT tvrtki u Ukrajini privuklo je nove kupce.

Makar je tržišna slika ove godine bila sumorna, investicije su još uvijek osam puta veće nego u 2015. godini.

25. travanj 2024 19:04