Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Željko Rendulić, Duplico: Uvoz radne snage pokazao se izvrsnom metodom osiguranja kompetencija

03. Lipanj 2023.
foto Ratko Mavar

Kad je 2005. godine Duplico razvio i patentirao (P20050410) metodu sigurnog prijenosa podataka putem FTP, UDP, TCP/IP i MODBUS OVER IP protokola na dinamičku ili statičku IP adresu servera u GPRS, EDGE, UMTS, VPN i internetskoj mreži, nastali su temelji razvoja i poslovanja tvrtke. Tu patentiranu metodu od tada primjenjuje u svim svojim projektima, a iste godine dizajnirana je i serijska komunikacija za telemetrijske sustave daljinskog nadzora vodoopskrbe i distribucije te je primijenjena na prvom telemetrijskom sustavu u Otočcu.

Neprestana ulaganja u istraživanje i razvoj te primjena najnovijih tehnologija postali su tako okosnica rada obiteljske tvrtke iz Rakova Potoka (naselje u blizini Samobora). Pod vodstvom suvlasnika i glavnog direktora Željka Rendulića Duplico razvija rješenja primjenjiva u energetici, vodoopskrbi i odvodnji, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (ICT), naftnoj i plinskoj industriji, farmaceutici te djelatnosti hrane i pića. Također, razvija i ugrađuje solarne sustave za privatne korisnike i organizacije, a osim u Hrvatskoj prisutan je na tržištu Europske unije, posebno u Njemačkoj, Austriji, Luksemburgu i Švicarskoj, u kojima namjerava dalje jačati svoju mrežu kupaca.

Duplicovi proizvodi i usluge obuhvaćaju inženjering i izvedbu elektroenergetskih projekata, industrijsku automatizaciju, projektiranje i proizvodnju elektroormara, projektiranje i izgradnju solarnih sustava, ICT usluge i prilagođena softverska rješenja razvijena unutar tvrtke te razna sigurnosna rješenja koja uključuju usluge industrijske kibernetičke sigurnosti.

Plodna suradnja s FER-om

Iznimna je potražnja za projektiranjem i proizvodnjom elektroormara te najnovijom ponudom projektiranja i izgradnje solarnih sustava.

– Ta potražnja proizlazi iz rastuće digitalizacije proizvodnje i povećane svijesti o potrebi optimizacije potrošnje energenata, a planiramo dodatno proširiti svoju ponudu elektroenergetskih rješenja. Posebno smo usredotočeni na razvoj i primjenu potpuno nove tehnologije proizvodnje elektroormara, koja je rezultat suradnje s Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Taj zajednički projekt bliži se svom dovršetku i važan je iskorak u odnosu na dosadašnji način izrade elektroormara. Primjenom nove tehnologije dobili smo ormar smanjenih gabarita, čija proizvodnja znatno štedi vrijeme, upotrebu materijala, ali i ispuštanje CO₂.

Osim toga, tehnologija će omogućiti primjenu robotike u proizvodnji elektroormara, za razliku od dosadašnjega ručnog sklapanja. Cilj suradnje s FER-om jest angažiranje Fakulteta kao referentne znanstvene ustanove u rješavanju razvojnih izazova vezanih uz implementaciju i integraciju postojećih tehničkih rješenja. Tijekom suradnje razvili smo nekoliko inovativnih rješenja kao što su plinski nominatori koje smo putem matematičkog modela temeljena na neuronskim mrežama integrirali u aplikaciju povezanu sa sustavom SCADA, potom tehnologiju povezivanja komponenti upravljačkih elektroormara, sustav EPAScada i prvi flotni punjač za električna vozila. Suradnja s FER-om dovela je i do toga da su mnogi studenti koja su sudjelovali u tim projektima poslije postali naši zaposlenici – opisuje Rendulić.

Okretanje izvozu

Rendulić je svojom ušteđevinom osnovao Duplico 2002. nakon što je prepoznao potrebe tržišta za novim tehnološkim rješenjima. U kasnim devedesetima s komercijalizacijom GSM mreže uvidio je mogućnosti i potencijal za razvoj svojih inovativnih rješenja te se usmjerio na primjenu novih tehnologija u području zaštite pokretnina i imovine putem GPRS signala. U Duplicu radi i Rendulićeva supruga Đurđica kao direktorica financija i suvlasnica te sinovi: Ivan na mjestu operativnog direktora, Nikola kao direktor TQM-a (engl. total quality management – potpuno upravljanje kvalitetom) te Matija na položaju direktora proizvodnje.

– U početku smo se usmjerili na javna nadmetanja, realizirali prve projekte i uspostavljali temelje tvrtke. Radili smo na tisućama projekata, stjecali znanja i referencije, a zahtjevi kupaca omogućili su nam kontinuirani razvoj rješenja i usluga. Važne godine bile su one između 2010. i 2015. kad smo ostvarili velike infrastrukturne projekte poput tehnološke izvedbe pogona Teve, izgradnje i rekonstrukcije nadzorno-upravljačkih sustava diljem Hrvatske i uselili se u novi poslovni prostor.

U tehnološkom smislu prijelomna je bila 2017. jer smo započeli veliki investicijski ciklus, dogradili proizvodni prostor i opremili se tehnološki najmodernijim strojevima i 3D softverima za vizualizaciju. Time smo postali tehnološki lider u industriji i okrenuli se izvozu elektroormara. Ta je godina bila ujedno godina važnih i velikih referencija, od kojih želim istaknuti onu koja je ujedno imala i veliki utjecaj na reputaciju tvrtke. To je bio tahnološki iznimno zahtjevan projekt rekonstrukcije MCC elektroormara u TE-u Plomin, koji smo izveli u rekordno kratkom roku. Upravo smo se na krilima takvih referencija probijali na tržištu – iznosi Rendulić.

image

Operativni direktor Ivan, direktor upravljanja kvalitetom Nikola te direktor proizvodnje Matija sinovi su Duplicovih osnivača i suvlasnika Đurđice, direktorice financija, i Željka Rendulića, glavnog direktora

foto Ratko Mavar

Kultura inovativnosti

Dodaje da u elektroormare ugrađuju opremu niza dobavljača, a pristup kupcu, projektu i izradi usmjeren je prema rješenjima koja jamče kvalitetan proizvod, od upotrebe raznovrsnih 3D softvera za projektiranje do vlastitog softvera kojim prate svaki segment proizvodnje, QC-a i testiranja prema normi HRN EN 62208. Uglavnom rade rješenja prema narudžbi, koja čine gotovo 90 posto portfelja.

– Surađujemo s većim brojem domaćih i stranih tvrtki, posebno u dijelu zajedničkih javnih nadmetanja. Neke od njih su Riko, BK Montaža, Tigra, CGP, Radnik, ATZWANGER Spa te KSB črpalke in armature. Dosad smo ostvarili nekoliko velikih ulaganja ključnih za razvoj tvrtke. Samo u proteklih pet godina investirali smo više od tri milijuna eura u gradnju i opremanje poslovnih i proizvodnih prostora, projekte digitalizacije i modernizacije te primjenu naprednih tehnoloških rješenja za poboljšanje poslovnih procesa i povećanje učinkovitosti. Kupili smo zemljište površine jednog hektara za novi poslovni centar u svrhu povećanja proizvodnje. Proizvodni prostori Duplica obuhvaćaju tako 3000 četvornih metara, a upravna zgrada prostire se na 1000 četvornih metara.

U razvijanju tvrtke najviše se oslanjamo na vlastite snage, financijske i ljudske, na zaposlenike i njihove kompetencije, u koje stalno ulažemo i razvijamo ih. Sve investicije vraćaju nam se u povećanju spektra usluga i proizvoda koje nudimo tržištu, samim time i većim prihodima. Planiramo širiti prisutnost na tržištu i osvojiti nove klijente te razvijati dugoročne partnerske odnose. Ulagat ćemo nadalje u razvoj znanja i vještina svojih zaposlenika i poticati kulturu inovativnosti, na kojoj je tvrtka i izgrađena – vjeruje Rendulić.

Duplicovi prihodi su u 2022. iznosili 10,763.964 eura (81,095.707 kuna), a prethodne godine 8,495.673 eura (64,006.407 kuna). Ostvarili su tako rast prihoda od 26,6 posto u usporedbi s 2021. pa Rendulić to smatra potvrdom uspješnog poslovanja, očekujući i u 2023. veliki napredak, razvoj i širenje poslova.

Rast koji smo ostvarili samo je nastavak stalnog rasta i potvrda isplativosti dugogodišnjih ulaganja i povećanja obujma poslovanja. Snažno se koncentriramo i na razvoj izvoznog tržišta, što rezultira postizanjem odličnih rezultata. Strategija Duplicova rasta temelji se na nekoliko čimbenika. Posvećenost ulaganju u razvoj zaposlenika stvorila je snažan tim stručnjaka sposobnih nositi se s izazovima i zahtjevima raznovrsnih projekata.

Uložili smo i velika sredstva u poboljšanje tehničkih kapaciteta i tehnološke infrastrukture kako bismo bili konkurentni. Drugi čimbenik uspjeha je usmjerenost usluga potrebama klijenata, s kojima redovito komuniciramo da bismo razumjeli njihove zahtjeve i prilagodili rješenja njihovim potrebama. Također pristupamo tržišnom istraživanju kako bismo odredili nove prilike i trendove u industriji. Treći činitelj koji je pridonio uspjehu je optimizacija poslovnih procesa i uvođenje učinkovitih metoda rada. Poboljšavamo interne procese kako bismo postigli veću produktivnost, smanjili troškove te osigurali bržu i kvalitetniju isporuku – rekao je Rendulić.

image

U elektroormare ugrađuje se oprema niza dobavljača. Uglavnom se rade rješenja prema narudžbi, koja čine gotovo 90 posto Duplicova portfelja

foto Ratko Mavar

Pogodnosti za zaposlenike

S rastom Duplica raste i broj zaposlenih, u zadnje tri godine 52 posto, pa trenutačno tvrtka zapošljava 140 djelatnika. Renduliću je naime glavni cilj osigurati dovoljan broj stručnjaka potrebnih za podršku planiranom rastu. Neka radna mjesta Rendulić je popunio preko agencije, zaposlivši filipinske radnike u proizvodnji, montaži te na mjestu električara.

– Otvoreni smo i za suradnju s obrazovnim institucijama i programima stručne prakse kako bismo privukli mlade talente i razvijali njihov potencijal. Jedan od najvećih izazova s kojima smo se suočili zbog brzog rasta broja zaposlenih i aktivnih projekata je pitanje usklađivanja kompetencija i kvalitete izvršenih poslova, kao i pristupa radnim zadacima manjeg dijela zaposlenika. Uvoz radne snage pokazao se izvrsnom metodom osiguranja kompetencija i upravo su ti djelatnici učinkovit primjer kako pravilan izbor kompetencija utječe na kvalitetu obavljenog posla. Plaće su konkurentne i usklađene s tržištem rada, a razvijamo sustav praćenja učinka zaposlenika, koje nagrađujemo motivirajućom naknadom. Nudimo i razne pogodnosti poput dopunskog osiguranja, zdravstvenih povlastica i mirovinskih planova. Doista, Duplico je danas ovdje zahvaljujući svim svojim zaposlenicima. Oni su naša najveća vrijednost i snaga – siguran je Rendulić.

Izravni utjecaj na dobit

U vremenima inflacije i energetske krize jedan od problema je za Rendulića povećanje nabavnih cijena za opremu zajamčenu ugovorima s fiksiranim cijenama, što direktno utječe na Duplicovu dobit. U 2022. ostvarili su dobit od nešto više od 742.812 eura, a prethodne godine iznosila je 691.942 eura. Očekuje da će se inflacija nastaviti te predviđa da će se efekt zadržati najmanje još dvije godine. Da bi doskočio izazovima, Rendulić analizira i prati troškove, pregovora s dobavljačima o cijenama i uvjetima, promišlja o povećanju učinkovitosti i raznim mehanizmima praćenja tržišta te prilagodbi strategije. U proteklih pet godina Rendulić se koristio sredstvima EU-a i države – nepovratnim potporama te poreznim olakšicama temeljem Zakona o poticanju ulaganja. Svi projekti koje je provodio ili provodi zahtijevali su veliki financijski i ljudski angažman tvrtke, iznimno su izazovni, ali do sada su ih, svjedoči Rendulić, sve završili u roku i s očekivanim ishodom.

19. travanj 2024 04:25