Ukratko
StoryEditor

Apsolonova mjera za uspjeh: 15 godina, 300 klijenata, 20 zemalja, više od 350 milijuna eura investiranih bespovratnih EU sredstava

02. Lipanj 2022.
Mirjana Samardžić Novoselec i Nataša Ćurić Martinčević

Iza Apsolonova poslovnog uspjeha stoji pedeset konzultanata koji klijente svakodnevno savjetuju na četiri ključna područja: EU fondovi i potpore, pametna uprava, digitalna transformacija poslovanja te financijsko i poslovno savjetovanje. Apsolonovi konzultanti znanje i iskustvo dijele u devet centara kompetencija, što omogućuje individualni pristup svakom klijentu

Vodeća hrvatska konzultantska tvrtka Apsolon uspješno posluje više od 15 godina i danas se može pohvaliti s više od 300 klijenata iz mnogih proizvodnih i uslužnih sektora te industrija kojima je na svakodnevnom raspolaganju pedeset konzultanata koji ih savjetuju na četiri ključna područja: EU fondovi i potpore, pametna uprava, digitalna transformacija poslovanja te financijsko i poslovno savjetovanje. Apsolonovi konzultanti znanje i iskustvo dijele u devet centara kompetencija, što omogućuje individualni pristup svakom klijentu.

Potpora u investicijama

Za svoje klijente u privatnom i javnom sektoru Apsolon je osigurao više od 350 milijuna eura bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. U korištenju EU sredstava savjetuje visokotehnološke i brzorastuće tvrtke te velike renomirane kompanije tijekom cijeloga procesa: od planiranja i pripreme investicije, prijave na natječaje za dodjelu nepovratnih sredstava do provedbe projekta, javne nabave i financijskog izvještavanja.

Za Atlantic Grupu dao je potporu za investicijske i inovacijske projekte poput opremanja proizvodnih pogona i uvođenja novih funkcionalnosti čepa Cedevite, tvrtki Inspecto iz Đakova pružio je cjelovitu potporu u gradnji Centra za laboratorijska ispitivanja u području agroekologije i hrane, za prerađivače poput Lima Samobor izradio je i proveo više od 10 uspješnih projekata osuvremenjenja proizvodnog pogona s novim visokotehnološkim linijama za proizvodnju i laboratorijem; kompletna je potpora i za rastuće inovativne tvrtke kao što je Altpro.

Apsolonov doprinos je vidljiv i u savjetovanju lokalne i regionalne samouprave, pri pripremi razvojnih strategija i planova te realizaciji investicijskih projekata financiranih fondovima EU u mnogim gradovima poput Osijeka, Rijeke, Virovitice, Koprivnice i Gospića. Edukacije s pomoću mrežnih seminara (webinara) o prilikama za povlačenje dostupnih sredstava iz fondova EU – posebno Nacionalnog plana za oporavak i otpornost i Višegodišnjega financijskog okvira – kontinuirane su aktivnosti koje provode Apsolonovi edukatori.

Partner za rast i razvoj

Sredstva koja su na raspolaganju iz ta dva instrumenta bit će posebno važna za oporavak gospodarstva od krize uzrokovane pandemijom, ratom te poremećajima u opskrbnim lancima. Da je brži oporavak nužan, pokazao je i ovogodišnji Hrvatski digitalni indeks – istraživanje koje mjeri stanje digitalne transformacije hrvatskoga gospodarstva i koje je pokazalo utjecaj COVID krize na primjenu digitalnih tehnologija u poduzećima.

Podaci prikupljeni od 273 tvrtke pokazali su da stanje digitalizacije hrvatskoga gospodarstva i dalje nije zadovoljavajuće te da je tempo rasta vrlo spor iako ga je pandemija malo ubrzala te da postoji znatan prostor za napredak u sljedećim godinama. Digitalizacija je važna i na središnjoj i na lokalnoj razini vlasti, stoga Apsolonovi stručnjaci pružaju stručnu pomoć tijelima državne uprave kao i gradovima i županijama u optimizaciji poslovnih procesa i digitalnoj transformaciji. Apsolonove studije iz 2021. Analiza spremnosti hrvatskih gradova na zelenu tranziciju i Analiza spremnosti hrvatskih poduzeća za zelenu tranziciju jedine su takve u Hrvatskoj koje se snažno fokusiraju na trenutačno najizazovniju promjenu pred nama – onu vezanu uz klimatsku neutralnost.

25. travanj 2024 19:59